חיים של אחרים:
על הזולתנות כטעם החיים
במאמרי "טעם החיים" הסברתי את הטעם שמצאתי אני לחיי.
הדגשתי שמדובר בבחירה אישית ובמאמר הנוכחי ברצוני להפנות את הזרקור אל סוג אחר של בחירה – בחירתם של אנשים שמקדישים את חייהם לטובת האחרים.
אפשר להתפלא קצת על חוסר ההיגיון שבבחירה זו שלוקה ב"התייחסות עצמית" במובן זה שאם אני מקדיש את חיי לטובת חיי האחרים, עלי להקדים ולמצוא טעם לחייהם של אותם אחרים, אבל לתהייה זו ניתן לענות כך:
לא מדובר כאן בתשובה מוחלטת לשאלה "מהו טעם החיים" אלא במענה לצורך הנפשי שלנו בטעם לחיינו.
כפי שציינתי במאמרי הנ"ל אין שום גורם חיצוני שמעניק טעם אובייקטיבי לחיינו או מחייב את קיומו של כזה טעם.
הצורך בכזה טעם הוא תוצאה של הפסיכולוגיה שלנו (בעלי חיים ואנשים שאינם מסוגלים להקדיש זמן למחשבה אינם מטרידים עצמם בשאלה זו) ולכן גם המענה לו אינו "אמת מוחלטת" והוא מוטל על כל אדם באופן אישי.
אחד השמות שיזכירו רבים כדוגמה לאדם שבחר את חייהם של אחרים כטעם חייו הוא שמה של האם תרזה - נזירה אלבנית-קתולית, מיסיונרית, פעילה הומניטרית ומקימת מסדר המיסיונרים של הצדקה שסייע לעשרות אלפי אנשים. עבודתה, סיועה ההומניטרי ותמיכתה בענייםבכלכותהשבהודוהפכו אותה לאחת מהנשים המפורסמות ביותר בעולם ולסמל לצדיקות ויושר בעיני רבים. פעולות אלו אף זיכו אותה בפרס נובל לשלום בשנת 1979.
זו דוגמה מוכרת ולא ארחיב את הדיבור עליה.
תחת זאת, אתמקד בשתי דוגמאות אחרות ואשתף אתכם בתובנות שהפקתי אני מאותן דוגמאות.
פרייס היה איש אשכולות רב כישרון, אך תימהוני, שתרם תרומה ניכרת לתחומי ידע רבים ומעולם לא הצליח לתרגם את תובנותיו להצלחה בחיים (במובנים של כסף או יוקרה).
את רוב חייו העביר בארה"ב אבל אחרי שמחלה קשה עוררה את מודעותו לסופיות חייו, הוא החליט לעזוב הכל (ממש הכל! כולל את משפחתו), לעקור לבריטניה, לנסות לחולל מהפכה מדעית אחת שתקנה לו שם עולם.
הבעיה שעל פתרונה תכנן להשתית את המהפכה הייתה בעיית הזולתנות – התנהגות שתורמת לכלל תוך פגיעה בסיכויי רבייתו של הפרט הנוקט בה.
התוצאה של עבודתו על הנושא הייתה משוואת פרייס – משוואה שרבים רואים בה את ההסבר הטוב ביותר שיכולה האבולוציה לתת לתופעת האלטרואיזם.
מה שמשוואה זו עושה למעשה הוא להסביר כיצד – במקרים מסוימים – יכולה התנהגות אלטרואיסטית להגביר את תפוצתם של הגנים הגורמים לה (וזאת – למרות שהפרט הספציפי שנוקט בה עלול להיפגע), על ידי הגדלת כשירותה של הקבוצה אליה משתייך אותו פרט.
מדובר ברעיון של ברירת קבוצות שעדיין נתון במחלוקת קשה בקרב חוקרי האבולוציה.
אבל פרייס עצמו הוטרד מתכונה אחרת של ההסבר שמצא.
הוא הבין שמה שמצא הוא למעשה הצגה של האלטרואיזם כאגואיזם במסווה ועובדה זו תסכלה אותו עמוקות.
לתסכול זה הייתה השפעה מפליגה על המשך חייו ועל סופם.
בביטוי של "מרד" נגד המסקנות העולות ממשוואתו, הוא הפך לאלטרואיסט קיצוני והקדיש את כל רכושו כדי לעזור לחסרי בית שלא הכיר.
הוא רצה להוכיח בגופו שאלטרואיזם שלא למטרות רווח קיים למרות הכל והוא אכן הוכיח זאת.
התוצאה הייתה שהוא עצמו הפך לחסר כל והתאבד.
התובנה האישית שלי מסיפור חייו של פרייס היא שאילו קרא את ההסבר שנתתי אני לתופעת האלטרואיזם – אולי היה התסכול שהוביל להתאבדותו נחסך ממנו כיוון שהסבר זה – בניגוד למה שאפשר לצפות מהסבר אבולוציוני – דווקא מתאר אלטרואיזם טהור שלא "נועד" למטרות רווח – כזה שהוא תוצר לוואי הכרחי של תכונות אחרות שלנו.
הדוגמה השנייה היא זו של אבי (כן. אבא שלי.):
בשנים האחרונות סבלה אמי ממחלת ניוון שרירים נבזית שריתקה אותה, פחות או יותר, לכסא נוח מתכוונן שבו נאלצה לבלות את שלוש השנים האחרונות לחייה.
ככל שהלך מצבה והתדרדר, עוד בטרם רותקה לחלוטין לאותו כסא נוח, הפנה אבי כמות הולכת וגדלה של משאביו הגופניים והנפשיים המתדלדלים לדאגה לשלומה ולרווחתה, עד שאלו הפכו למרכז חייו ותכליתם.
אחרי חיים שאופיינו בפעלתנות מתמדת – הן בעבודה, הן בתחביבים והן בלימוד בלתי פוסק, הוא זנח הכל והפך את רווחתה של אמי למטרתו היחידה.
מטרה זו מלאה את חייו ואף שימרה את יצירתיותו התוססת כאשר נדרש למצוא פתרונות יצירתיים לקשיים הפיזיים שהלכו וגברו (תיאור הפתרונות הללו אמנם מעניין בפני עצמו אבל הוא יהווה סטייה מנושא המאמר ולכן אמנע ממנו).
אבל בסוף דצמבר 2012 הלכה אמי לעולמה ואחרי ההלם שלקינו בו כתוצאה מן האירוע עצמו התחיל להתברר לנו (משפחתו הקרובה) שחייו של אבי התרוקנו לגמרי מתוכן והוא מתקשה לשקם אותם.
אנחנו מנסים להחזיר אותו לפעילויות שנהג לבצע בטרם שיעבד את עצמו למחלתה של אמי אבל ההתדרדרות הפיזית והנפשית שנקלע אליה מקשים זאת מאד.
גם אם ננחל הצלחות כלשהן במאמצינו אלה, עדיין אראה את עצמי מחויב להסיק את המסקנה הבאה:
אם חייהם של אחרים הופכים לטעם היחיד של חייך אז טעם חייך תלוי ביכולתך לעזור להם.
לכן – אם הם מתים, או אם את/ה עצמך מאבד את היכולת לעזור להם – יש סכנה שתמצא/י את המשך חייך חסר טעם.
לכן – למרות שרווחתם של אחרים היא מטרה טובה וראויה – רצוי למצוא לחיינו טעם נוסף – כזה שימשיך להוות מענה לצורך שלנו בטעם לחיים כל עוד ביכולתנו לחשוב על הצורך הזה.
מיכאל רוטשילד
התגובות האחרונות