![]() |
לא לעיתים קרובות יוצא לי להיתקל בספר שמצליח לחדש לי רבות בתחום בו, להערכתי, כבר רכשתי לא מעט ידע. ספרו של פרופסור יעקב כדורי, 'How to Read the Bible' לא רק הוסיף לי מידע רב על הרעיונות החדשים שמהלכים במסדרונות המחלקות לחקר המקרא אלא שהוא גם עזר לי לגבש תמונה רחבה ואחידה שמסבירה טוב יותר את מקורם, יעודם ומשמעותם של ספרי התנ"ך ושל הסיפורים ששולבו בהם. להערכתי, הספר הזה מצליח להעביר בצורה ברורה ומרתקת חומר מחקרי מאלף שבסופו של דבר יחלחל לציבור ויישנה את הדרך בה אנו מבינים את היהדות.
|
פרופסור יעקב כדורי, שכותב תחת השם James L. Kugel (ובשם זה אמשיך להתייחס אליו), מכהן כיום כמנהל 'המכון לתולדות חקר המקרא היהודי והמחקר התנכי' באוניברסיטת בר אילן ובמהלך הקריירה שלו הוא שימש כפרופסור מן המניין באוניברסיטת הרווארד, יו"ר המחלקה לשפות המזרח הקרוב בהרווארד, מנהל המרכז ללימודי היהדות בהרווארד, חבר בוועד המנהל של האיגוד למחקרי היהדות וחבר האקדמיה האמריקאית למדעי היהדות. לי אישית נראה שהאדם הזה כנראה יודע על מה הוא מדבר.
בספרו, קוגל מציג, זה לצד זה, את הפרשנויות המסורתיות שניתנו לפסוקים וקטעים תנכיים ואת ממצאי המחקר המודרני שפוסל את מקורם האלוהי של המקראות ומנסה לחשוף את כוונותיהם ומטרותיהם של המחברים האורגינליים ואת אמינותו של הטקסט שהגיע לידינו.
במהלך הדיון, קוגל מטלטל את כל המוסכמות המקובלות ומסביר כיצד הדת היהודית ואלוהיה התפתחו וכיצד התנאים והצרכים המשתנים גרמו להוספת רבדים חדשים לספר שרבים עדיין מייחסים לאל ולהשראתו. את הדברים הללו הייתי כותב בעצמי אם רק הייתי נהנה מעומק ידיעותיו, רוחב הבנתו ויכולות הניסוח של פרופסור קוגל ולכן אני ממליץ לכל מי שרק מסוגל להתמודד עם האנגלית (הספר למרבה הצער עדיין לא תורגם לעברית) להשקיע את הזמן הדרוש לקריאתו וליהנות מראייתו הרחבה של אדם שהקדיש את מרבית חייו לחקר ספר היסוד של הדת היהודית.
הדברים שכתבתי לעייל היו יכולים להיות רק עוד שיר הלל שיגרתי לאדם שהעשיר את האנושות והצעיד אותה קדימה אלמלא היה פרופסור קוגל יהודי אורתודוקסי, שומר שבת ומצוות, שאמור לייצג את הפרשנות המסורתית ולא את המחקר המודרני, מה שהופך את כל הסיפור למרתק הרבה יותר. מסתבר שפרופסור קוגל, כמו ישעיהו ליבוביץ לפניו, יודע לתת למדע את שמגיע למדע ולדת את שמגיע לדת מבלי להשליך מתחום אחד למשנהו. זאת אינה דרכי ולדעתי לא ניתן לחיות בשלום בשני עולמות שסותרים אחד את השני בצורה כה ברורה וניצחת, אבל אם נתעלם מהפרק האחרון בספר, בו פרופסור קוגל מנסה להסביר איך אפשר להמשיך ולהאמין במקורה האלוהי של תורה למרות כל ממצאי המחקר המודרני, נמצא שאדם דתי, פרופסור ומלומד בעל שם, ששימש כמנהל 'המרכז ללימודי היהדות' באוניברסיטה המובילה בעולם וכמנהל 'המכון לתולדות חקר המקרא היהודי והמחקר התנכי' באוניברסיטה קצת פחות יוקרתית, מסוגל לחיות בשלום עם ממצאיהם של חוקרים ששומטים את הקרקע מתחת לטיעוניהם של הגורמים הפונדמנטליסטים, שבשם הפרשנות שלהם לדת היהודית, מערערים את יסודותיה של המדינה בה הם בחרו לחיות.
אף שעד היום לא שאבתי תובנות מספרו של פרופסור קוגל, בכוונתי לדלות מהספר ולפתח כל רעיון שיעזור לי לערער את טיעוניה של הדת ולהציג את היסודות הרעועים עליהם היא נשענת. במאמרים שיסתמכו על הספר 'How to Read the Bible' אציין בהבלטה את תודתי לפרופסור קוגל על הזרעים שהוא זרע במחשבתי.
|
אם אתם חושבים שטעיתי, עיוותי, השמטתי, סילפתי, שכחתי, הולכתי שולל, לא הבנתי או לא הצגתי תמונה מלאה תוכלו לנצל את מנגנון התגובות בכדי להעיר על המאמר, להפנות את תשומת לב הקוראים לטעויותיי ולהוסיף כל מידע שנראה לכם חשוב או רלוונטי. אינכם צריכים להירשם מראש ואינכם צריכים אפילו להזדהות בשמכם האמיתי. עם זאת, אודה לכם אם את ההשמצות האישיות תפנו לדף הנקרא 'תגובות כלליות'.
דעותיכם חשובות לי אז אנא הגיבו למאמר ודרגו אותו. בנוסף, אשמח אם תצביעו בסקר שבדף הבית. אני חושב שצריך להפיץ ברבים את בשורת הספקנות ולכן אם המאמר מצא חן בעיניכם אנא שתפו אותו עם חבריכם ברשת החברתית אליה אתם משתייכים. לנוחיותכם, תמצאו בסוף המאמר כפתורי שיתוף שיקשרו אתכם באופן אוטומטי לכל רשת חברתית שרק תרצו.
|
התגובות האחרונות