Skip to content

1VSDAT

Open menu
ראשון, 09 מרס 2014 17:46

המוסר – מה הלאה? כלכלה מוסרית? (מעגלתו של חילוני)

דרג מאמר זה
(34 מדרגים)
המוסר – מה הלאה? כלכלה מוסרית?
 
במאמר קודם בנושא המוסר הבעתי את דעתי בנוגע למשמעות שכדאי לצקת למושג המוסר אחרי מות האלוהים. במאמר הנוכחי אתייחס דווקא לשאלה "מה הלאה?" – מה עלינו לעשות כדי להרחיב את משמעות המונח אל מעבר למה שכפתה עלינו האבולוציה. אקדים ואומר שהמאמר לא מתיימר למצות את הנושא.
 
במאמר הקודם תיארתי את האילוצים האבולוציוניים שיצרו את המצפון שלנו ודיברתי על הרחבת תכתיבי המצפון לכלל מוסר באמצעות יכולת החיזוי וההיגיון בהם בורכנו.
 
כיוון ש"מלאכת החישוב" של ההשלכות הלוגיות של תכתיבי המצפון עדיין מונחת ברובה לפתחנו, נשאלת השאלה אם הנתונים העומדים לרשותנו לביצוע חישוב זה מספיקים – כלומר – האם הפעלה מעמיקה של יכולת החיזוי שלנו באמת מספיקה כדי לאפשר לנו לקבוע באיזו מידה תענה תוצאת פעילותנו לדרישות מצפוננו.
 
למיטב הבנתי יש לנו כאן בעיה כיוון שרגשי המצפון שלנו התפתחו על בסיס דחפים שונים וביניהם האמפתיה וזו מוגבלת על ידי האילוצים הבאים:
 
1.      בהיותה מבוססת על תחושתנו ביחס לעצמנו היא יכולה לעזור לנו להבין מה טוב לאחרים רק בנושאים בהם יש לנו הבנה ברורה בשאלה מה טוב לנו עצמנו.

2.      היא התפתחה ברובה עוד בטרם הפכנו לחברה טכנולוגית מבוססת ידע שמסוגלת לשנות את סביבת המחיה שלה באופן מהותי.

למעשה – יש קשר מדאיג בין שני האילוצים הללו.
העובדה שההתקדמות הטכנולוגית שלנו משנה את סביבתנו בקצב גובר והולך מעמידה אותנו בפני יותר ויותר מצבים שהאבולוציה הרגשית שלנו לא הכינה אותנו לקראתם.
 
כדי להמשיך ולבנות את המוסר כך שיתמודד עם שאלות שתעלינה בעתיד, לא נוכל להתבסס רק על מה שטבעה בנו האבולוציה: יהיה עלינו להגדיר מטרה שאליה נחתור בבניית אותו מוסר מורחב.
 
אפשר, אמנם, לנסות לחשב מה הייתה האבולוציה טובעת בנו לו נמשכה עוד שנים רבות אבל לדעתי אין זו דרך נכונה לתקוף את הבעיה, גם מכיוון שדרישות האבולוציה אינן מקודשות וגם מכיוון שלחצי האבולוציה תלויים בדרך שבה נבחר להצעיד את החברה. את תכתיבי האבולוציה שכבר נטבעו בנו אין לנו ברירה אלא לקבל אבל לאלו שלא נקבעו אין עבורנו כל ערך מיוחד.

מה שכן נכון לעשות זה לבדוק אם התשובות שניתן לשאלות עכשיו יכולות להיות יציבות תחת האבולוציה של הפרט ושל התרבות, כלומר – שמרגע שהן נתונות כחלק מן התרבות לא צפויה להיווצר סתירה בין מה שנגדיר כמוסר באופן פורמאלי לבין מה שנחוש כבני אדם.
 
מטרות אלו מחייבות החלטה והסכמה. בגלל הסיבות שציינתי, התבוננות פנימית אינה מספיקה לקביעתן.
 
להלן דוגמה לשתי החלטות עקרוניות שיהיה עלינו לקבל לפני שנוכל להשלים את המלאכה – החלטות שעם תוצאות היעדרן אנחנו מתמודדים כבר כיום:

1.      מה שקלול החשיבות של זמן חיים מול איכות חיים?

2.      האם חשוב לנו שהמין האנושי ישרוד את הזמן המכסימאלי שכדור הארץ יאפשר או שחשוב לנו יותר להפיק מכדור הארץ מכסימום אושר אנושי (גם אם זה יקרב את קץ האנושות).

השאלה הראשונה קשורה כמובן, בין השאר, ליחסנו להמתות חסד, להפלות ואולי גם לשימוש בסמים.

השאלה השנייה קשורה למורשת שאנחנו משאירים לדורות הבאים (הן מבחינת משאבי כדור הארץ והן מבחינה תרבותית) ולשליטה בקצב ריבוי האוכלוסייה.
 
יש עוד שאלות כאלו אבל ברצוני להפנות כאן את הזרקור לבעיה שנוטים להתעלם ממנה בשעה שאירועי התקופה האחרונה בארץ הדגישו מאד את חומרתה.
 
הבעיה שעליה אני מדבר היא ההשלכה הכמעט בלתי נמנעת של ההתפתחות המואצת של הטכנולוגיה: פחות ופחות אנשים נחוצים לביצוע העבודה שהאנושות זקוקה לה ובמקביל חלק גדל והולך של המשימות שעדיין נחוץ אדם לביצוען מצריך השכלה רבה ואינטליגנציה גבוהה.
 
התפתחות זו, ככל שתימשך, תביא לידי כך שחלק גדל והולך של האוכלוסייה לא יוכל בכלל למצוא עבודה כיוון שלא יהיה מסוגל לרכוש את הכישורים הנחוצים לביצוע העבודה שנותרה בידי בני האדם.
 
כיום, קשה להבחין במגמה זו במדינות המערב שבהן הירידה בקצב הילודה מאפילה עליה (ויוצרת בעיות אחרות) אבל אם חושבים על מקורותיה של תופעה זו רואים שמדובר בדיוק בהיבט אחר של אותה בעיה: הורים מביאים פחות ילדים כי עלות הכשרתו של כל ילד לחיים יצרניים גדלה (ולכן מספר הילדים שהם מסוגלים להקצות להם את המשאבים הדרושים קטן)!
 
עובדה אחרת שמסתירה כיום את הבעיה היא שסוגים רבים של תפקידים אנושיים עדיין לא מוכנו אבל ככל שחולף הזמן המצב משתנה. אני מניח שכבר כיום מקטינים הרובוטים שואבי האבק את תעסוקת עוזרות הבית.
 
למה זה שייך לענייננו?
 
כיוון שבקצהו של תהליך זה נמצא מצב בו חלק קטן מן האוכלוסייה עובד בשעה שכל השאר מובטלים מאונס, ובכל זאת – כל העבודה הנחוצה לקיום כלל האנושות מתבצעת.
 
זה מצב שמאפשר לאוכלוסייה להמשיך להתקיים אבל הוא סותר את הדחף הבסיסי לדרישת צדק והגינות.
 
הדחף לדרישת צדק והגינות הוא זה שעומד בבסיס היצרים שמתעוררים בנו כיום לנוכח השתמטות החרדים מנשיאה בנטל ולא נראה שנצליח להיפטר ממנו בקלות כיוון שהוא תוצר עתיק יומין של האבולוציה – כפי שמדגים ניסוי הקופים המודגם בקישור זה.
 
נראה, לכן, שכמעט כל מערכת מוסר שנוכל לשוות בדמיוננו לא תהיה יציבה תחת האבולוציה אם לא נשנה את מבנה הכלכלה בצורה שתאפשר חיים לכולם – כולל הרוב שאינו עובד – אבל תתגמל באופן מיוחד את אלה שעובדים.
 
אם מגבילים את הפתרונות לתחום הכספי, כנראה שיש לבנות כלכלה שמבוססת על משהו בין הקפיטליזם המעודד יצרנות אבל קושר חוסר עבודה עם תנאי חיים בלתי נסבלים לבין הקומוניזם (התיאורטי – לא זה שיושם בפועל) שיוצר שוויון מוגזם ולכן מעודד בטלנות והורג יצרנות.
 
בדחילו ורחימו אני מזכיר שיש גם שיטות תגמול אפשריות אחרות (למשל – אם בגלל ריבוי האוכלוסין תושתנה הגבלות על הילודה – ייתכן שאפשר להגביל באופן שונה אנשים יצרניים ואנשים שאינם יצרניים. אני חושש שהרחבה בנושא עלולה להוביל לסקילתי).
 
מיכאל רוטשילד
נקרא 14123 פעמים

השאר תגובה

אנא ודא שהינך מקליד השדות המסומנים ב-*

96 תגובות

  • קישור לתגובה שישי, 08 מאי 2026 23:34 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי: לא הבנת כלום.

  • קישור לתגובה רביעי, 06 מאי 2026 16:00 הוסף ע״י שי

    מיכאל, לא הייתה לי כוונה “לעזור לבריות לגלות” דבר, אלא לחדד הבחנה שנראתה לי רלוונטית בהקשר הדיון. אם בעיניך היא טריוויאלית ולא רלוונטית, זו כמובן זכותך לחשוב כך.

    כך או כך, נדמה לי שמיצינו.

  • קישור לתגובה שישי, 01 מאי 2026 11:35 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    והתנשאותך חסרת הבסיס שגרמה לך להניח שמישהו זקוק לעזרה כדי לגלות עובדה טריוויאלית נשארת בעינה, בדיוק כמו חוסר הרלוונטיות של טענה זו לדיון עצמו.

  • קישור לתגובה חמישי, 30 אפריל 2026 14:54 הוסף ע״י שי

    מיכאל, אם בעיניך מדובר בהבחנה טריוויאלית — מצוין, אז אין בינינו מחלוקת עקרונית בנושא הזה. כל מה שעשיתי הוא לנסח אותה במפורש בהקשר של הדיון.

    לגבי שאר הנקודות, נראה לי שהדיון בינינו מיצה את עצמו, לפחות במסגרת הזו.

    שי

  • קישור לתגובה שני, 30 מרס 2026 22:48 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אף אחד לא מונע ממך להבחין במה שאתה מבחין ואף אחד גם לא העיר לך על העובדה שאתה מבחין במשהו.
    הערתי לך רק על כך שכשאתה מבחין במשהו טריוויאלי אתה מוצא לנכון לשתף את התובנה הזאת כאילו גילית את אמריקה או כאילו שבני שיחך אינם מבחינים אפילו בדברים טריוויאליים.
    על עניין ההסתברות כבר עניתי לך במסגרת שיח הסרק שגררת אותי אליו בנושא צבא העם.

  • קישור לתגובה ראשון, 22 מרס 2026 18:37 הוסף ע״י שי

    מיכאל, אתה שוב מצמצם את הטענה שלי לעניין “נביאים”, למרות שזו לא הייתה הנקודה. אינני מנסה “ללמד” דבר טריוויאלי אלא להבחין בין שני דברים שונים: שימוש בתרחישים לצורך ניהול סיכונים לבין הסקת מסקנות חזקות מדי מתרחיש מסוים לגבי האופן שבו המציאות תתפתח בפועל.

    הדוגמה של ביטוח דווקא מדגישה זאת: ביטוח אינו מבוסס על תרחיש ספציפי אחד אלא על פיזור סיכונים על פני מגוון רחב של תרחישים והסתברויות. לכן עצם הבאת תרחיש דרמטי, גם אם הוא מבוסס על מומחים, אינה כשלעצמה מספיקה כדי לבסס טענה לגבי כיוון המציאות.

    זו לא שאלה של “נבואה” אלא של אופן שימוש נכון בהערכות סיכון.

  • קישור לתגובה שבת, 14 מרס 2026 11:11 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אתה מוכרח לבזבז את זמני?!
    "כאשר מביאים תרחיש מתוך מאמר או דו״ח מומחים, מדובר בהערכה אפשרית לגבי העתיד ולא בתיאור מחייב של מה שיקרה בפועל".
    זה מה שרצית לומר וזה בסך הכל ניסוח מסורבל של הטענה שהמומחים איננם נביאים. שום התפתלות לא תשנה זאת ולכן שום התפתלות לא תשנה את העובדה שניסית "ללמד" את הבריות דבר טריוויאלי שידוע לכל בר דעת ושעצם המחשבה שאתה צריך "ללמד" את הבריות דבר כל כך טריוויאלי היא התנשאות.

  • קישור לתגובה ראשון, 08 מרס 2026 19:10 הוסף ע״י שי

    מיכאל,

    לא ייחסתי לך אי־הבנה של העובדה שאינך נביא, ובוודאי שלא ניסיתי “להסביר” לך משהו טריוויאלי. ההתייחסות שלי הייתה כללית: כאשר מביאים תרחיש מתוך מאמר או דו״ח מומחים, מדובר בהערכה אפשרית לגבי העתיד ולא בתיאור מחייב של מה שיקרה בפועל. זה הכול. לא ייחסתי לך טענה אחרת ולא ניסיתי לייחס לך נבואה או חוסר הבנה.

  • קישור לתגובה חמישי, 05 מרס 2026 11:52 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    לא טענתי שייחסת לי נבטאה.
    מה שכן ייחסת לי זה אי הבנה של העובדה שאינני נביא. אחרת לא היה שום צורך שתסביר לי את העובדה הטריוויאלית הזאת.
    הניסיון "להסביר" לי דבר שאפילו הנכדים שלי יודעים הוא התנשאות.

  • קישור לתגובה שבת, 28 פברואר 2026 20:24 הוסף ע״י שי

    מיכאל, לא ייחסתי לך נבואה ולא טענתי שאתה רואה את העתיד. ההתייחסות שלי הייתה עקרונית בלבד, לכך שכל תחזית — בין אם בתחום הביטחוני ובין אם בתחום ה-AI — היא בהגדרה הערכה ולא תיאור של מציאות שטרם התרחשה. אתה עצמך נוהג להביא לינקים כדי להמחיש אפשרויות עתידיות, וזה כלי לגיטימי לחלוטין במסגרת דיון.

    הנקודה שלי הייתה פשוטה: עצם קיומו של תרחיש, גם אם הוא מנומק היטב, אינו שקול לכך שהוא יתממש בפועל. זו אינה התנשאות אלא הבחנה בסיסית בין ניתוח הסתברותי לבין התפתחות המציאות.

  • קישור לתגובה שישי, 27 פברואר 2026 12:19 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אז בטא ואעשה לך חיים קלים:
    אינני טוען ומעולם לא טענתי שאני או מישהו אחר נביא.
    אני חושב שזה שאתה חושב שצריך לומר לי שאינני נביא הוא התנשאות מטומטמת.

  • קישור לתגובה שישי, 27 פברואר 2026 12:08 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד התייחסות לנושא:
    https://www.themarker.com/weekend/2026-02-27/ty-article-magazine/.highlight/0000019c-98cc-dfa9-a7bd-daed2eb60000?utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_content=author-alert&utm_campaign=%D7%9E%D7%99%D7%A8%D7%91+%D7%90%D7%A8%D7%9C%D7%95%D7%96%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%91&utm_term=20260227-06:11

  • קישור לתגובה שלישי, 24 פברואר 2026 21:34 הוסף ע״י שי

    מיכאל, הלינק שאליו התייחסתי הוא זה ששלחת בעצמך בעבר, מתוך כלכליסט, מ-08.02.24, שעסק בתרחיש מלחמה מול חיזבאללה. לא ייחסתי לך את תוכן הכתבה, אלא התייחסתי לכך שהבאת אותה כחלק מדיון על הערכת תרחישים עתידיים. הנקודה שלי הייתה עקרונית ופשוטה: תרחישים, גם כשהם מבוססים על ניתוח מקצועי, אינם תיאור של מציאות בהכרח, אלא ניסיון להעריך אפשרויות. זה נכון לגבי תרחישים ביטחוניים, וזה נכון גם לגבי תחזיות בתחום ה-AI.

    אתה עצמך נוהג להביא לינקים רבים ממקורות שונים כדי לבסס או להמחיש את טענותיך, ולכן טבעי שגם ההתייחסות שלי תהיה ללינקים שהבאת כחלק מהדיון, ולא כהמצאה יש מאין.

    לא טענתי שייחסת ודאות מוחלטת למישהו, אלא הצבעתי על כך שתחזיות, מעצם טבען, הן הסתברותיות ולא דטרמיניסטיות. אם הניסוח שלי לא היה ברור, אני מבהיר זאת כעת. אין כאן “טרלול” אלא הבחנה בסיסית בין הערכת סיכון לבין תיאור של מציאות בפועל.

  • קישור לתגובה שני, 23 פברואר 2026 17:14 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אתה עושה כל מאמץ כדי שאי אפשר יהיה להבין על מה אתה מדבר. אין לי מושג על איזה לינק אתה מדבר ואינני אחראי על דבריהם של אחרים. אני די בטוח שאיש לא דיבר בשום מקום על תרחיש וודאי אבל דאגת שלא אדע על מה אתה מדבר ועלי כל הטרלול (גם מלשון טרול וגם מלשון טרלללה)שלך נמאס.
    בשום מקום לא טענתי שדבריו של מישהו בנוגע לעתיד מהווים וודאות ולכן לא ברור לי מה אתה מנסה להשיג בהתקשקשות הזאת.
    הנה עוד משהו שלא אמרתי: לא אמרתי שהשמיים ירוקים. מדוע אינך מתחיל להתווכח אתי על זה?

  • קישור לתגובה ראשון, 22 פברואר 2026 09:32 הוסף ע״י שי

    מיכאל,

    אתה צודק בכך שהערכות סיכון מבוססות על תרחישים ותוחלת, ולא על ודאות. אבל יש הבדל מהותי בין שימוש בתרחישים לצורך היערכות לבין הצגת תרחיש מסוים כאילו הוא מייצג בהכרח את הכיוון שבו המציאות תתפתח. הלינק ששלחת מכלכליסט פורסם ארבעה חודשים לאחר פרוץ המלחמה, ובו הוצג תרחיש אימים שבו חיזבאללה מסוגל לשגר אלפי רקטות ביום לאורך זמן ולכפות תוצאת תיקו מתסכלת. זו הייתה הערכה תיאורטית, לא תיאור של מציאות שהתרחשה בפועל. העובדה שהמציאות התפתחה אחרת אינה מוכיחה שהתרחיש היה “שקרי”, אך היא כן מדגישה את הפער בין מודלים תיאורטיים לבין התנהגות בפועל של מערכות מורכבות.

    אותו עיקרון חל גם לגבי הלינק ששלחת בנושא AI. העובדה שאדם מסוים, מוכשר ככל שיהיה, מתרשם מעוצמת הכלים שהוא משתמש בהם ומסיק מהם מסקנות רחבות על עתיד שוק העבודה, אינה הופכת את מסקנותיו לוודאות. ההיסטוריה מלאה בתחזיות מבוססות־תוחלת שנשמעו משכנעות מאוד בזמן אמת, אך בדיעבד התברר שהיו חלקיות או מוגזמות.

    הנקודה איננה להתכחש לסיכונים או להתעלם מאפשרויות, אלא להבחין בין הערכת סיכון לבין קביעה דטרמיניסטית לגבי העתיד. תרחישים הם כלי חשוב לחשיבה, אך הם אינם תחליף למציאות עצמה, ולעיתים המציאות מפתיעה גם את מי שבטוח שהוא מבין היטב את התוחלת.

    שי

  • קישור לתגובה שבת, 21 פברואר 2026 22:55 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אתה חוזר ומבזבז את זמני בכל תגובה שלך.
    אתה מבטח את רכושך? איך אתה עושה זאת? האם זה לא מתבסס על תרחישים שאתה רוצה להיות מוגן מפניהם? אז אתה נביא?
    אתה בסך הכל מקשקש. זה שחיזבאללה לא הצטרפו לחמאס (למרות שזה מה שהחמאס ציפה שיעשו) שיחק לטובתנו אבל להתנבא שחיזבאללה לא יצטרפו למתקפה של החמאס היה מעשה איוולת. האם אינך מבין זאת? האם אתה מבין את המושג "תוחלת" ומסוגל לפענח את הטענה שהיחס בין גודל ההשקעה לבין תוחלת הנזק נותן ייתרון ברור להנחת העבודה שחיזבאללה, החמאס, החותים והאיראנים יתקפו אותנו ביחד? האם מן העובדה שזה עדיין לא קרה אתה חושב שאפשר לגזור את המסקנה שזה לא יקרה לעולם?
    אני בטוח שאינך עד כדי כך טיפש ולכן אני מסיק שאתה שקרן

  • קישור לתגובה שני, 16 פברואר 2026 14:07 הוסף ע״י שי

    מיכאל,

    הזכרת לי את הלינק ששלחת בעבר מכלכליסט על “תרחיש האימים” של מלחמה מול חיזבאללה, עם אלפי רקטות ביום, קריסת תשתיות, ותחושת תיקו מתסכלת. בסוף, המציאות התבררה כמורכבת יותר מהתחזיות הדרמטיות של המומחים. מסתבר שגם כאשר 100 מומחים מתכנסים וכותבים דו"ח מפורט, הם עדיין עוסקים בהערכות ולא בידיעה מוחלטת של העתיד. לכן מעניין לראות שאתה מתייחס כעת באותה רצינות נבואית ללינק על AI, כאילו מדובר בתיאור עובדתי של העתיד ולא בפרשנות אישית של אדם שמתרשם מהכלים שהוא משתמש בהם. ההיסטוריה מלאה בתחזיות בטון מוחלט שהתיישנו מהר מאוד, במיוחד בתחומים שבהם הקצב מהיר והמורכבות גבוהה. אין פסול בדיון על האפשרויות, אבל הצגת תרחישים כהכרח בלתי נמנע היא יותר ביטוי לאמונה מאשר לניתוח. כדאי לזכור שגם בתחום הזה, כמו בתחומים אחרים, יש פער בין תחזיות דרמטיות לבין המציאות כפי שהיא מתפתחת בפועל.

    שי

  • קישור לתגובה ראשון, 15 פברואר 2026 16:02 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    העתיד כבר כאן
    https://shumer.dev/something-big-is-happening

  • קישור לתגובה רביעי, 24 ספטמבר 2025 11:06 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    שוב לא הבנת ולכן אשיב לך שאתה צודק.

  • קישור לתגובה שני, 22 ספטמבר 2025 00:19 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    לא הבנת כלום אבל זה היה צפוי.
    לכן אתה צודק.

  • קישור לתגובה שני, 08 ספטמבר 2025 07:43 הוסף ע״י שי

    אה, אז אצלך השיטה ברורה: כל מי שלא מהדהד את דעותיך הוא 'אידיוט'. יעילות מושלמת – חוסך התמודדות עם טיעונים.
    רק חבל שבאתר של עדי אביר אסור בכלל להשתמש בכינויים או להעליב, אחרת ישר מקבלים איום בחסימה. מצחיק לראות איך פה זה פתאום מותר ואפילו כלי נוח להחליף בו מחשבה עניינית

  • קישור לתגובה שישי, 05 ספטמבר 2025 15:10 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    יעילות מושלמת בוויכוח עם אידיוט

  • קישור לתגובה שני, 01 ספטמבר 2025 16:36 הוסף ע״י שי

    אה, אז הסוד שלך לדיון הוא שיטה גאונית: לא משנה מה יגידו לך – פשוט תגיד 'את צודקת'. אחלה טריק לנישואים, פחות יעיל בוויכוח

  • קישור לתגובה שני, 01 ספטמבר 2025 00:00 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אתה צודק במאה אחוז והנה ההסבר
    https://drive.google.com/file/d/138osAJYeIbqTT7IEJMS_M-SbsTg86za0/view?usp=sharing

  • קישור לתגובה חמישי, 28 אוגוסט 2025 12:45 הוסף ע״י שי

    רוטשילד היקר,

    מעניין לראות שאחרי כל ההצהרות שלך על "מנגנון רציונלי" ו"חישוב נכון יותר", בחרת לסיים לא בהצגת טיעון אלא באיחולי "רפואה שלמה" ובייחוס אליי עמדות שמעולם לא טענתי. זו לא רק טקטיקה רטורית עייפה – זו גם הוכחה שאין לך עניין אמיתי להמשיך בדיון ענייני.

    שים לב: אני התייחסתי לשאלה העקרונית – אם מוסר אנושי ללא עוגן חיצוני אינו נשאר נתון לשינויים מתמידים וליחסי כוח. אתה בחרת לענות לי לא על השאלה עצמה אלא על גרסה מצויירת־ביד שלך: "אתה חושב שמוסר הוא אופנות חולפות". אלא שמעולם לא טענתי זאת. כך הדיון הופך לקרב מול דחליל, לא שיחה אמתית.

    ובסוף, כשאתה קובע מה אני "באמת חושב" ומייחס לי רצון "לרצוח הומואים" – נחשפת בדיוק אותה דוגמטיות שאתה מנסה לטעון נגדה. זה לא ויכוח פילוסופי, זו דמגוגיה.
    אז אם רצית להראות שהמנגנון שלך מייצר דיון רציונלי – יצאת בסוף בדיוק להפך: בלי מענה לשאלה, בלי התמודדות עם טיעון, ועם לא מעט סיסמאות אישיות. במילים אחרות: קראת לי דוגמטי – אבל נפרדת מהדיון בדיוק באותה דוגמטיות שאתה מאשים בה אחרים.

  • קישור לתגובה רביעי, 27 אוגוסט 2025 00:22 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שמתי לב שכל (אבל כל!) התגובות שלך מתחילות בהכפשות אישיות אז די מגוחך שאתה מתלונן על כך שכשאתה אומר שטויות וגם מכפיש אתה מתלונן על זה שאני מסביר לך שאתה מדבר שטויות.
    עכשיו: אין לי כוונה לקרוא את כל תגובתך או בכלל - להמשיך בוויכוח אתך. זו תת רמה של ויכוח ובתת רמה אתה מומחה יותר גדול ממני.
    לא הבנת שום דבר בהסבר שלי על המוסר. ממש כלום. אתה גם מתעלם מההגדרה שלי את המוסר (ומתעקש לדבר על אופנות חולפות, כאשר הסברתי שאני בכלל מדבר על המנגנון שבאמצעותו אני מציע לקבוע מה מוסרי ובשום מקום לא המלצתי לעשות זאת על פי האופנה) וגם מתעלם מן העובדה הטריוויאלית שכשהחישוב מתבסס על נתונים יותר נכונים, גם התוצאה שלו בדרך כלל יותר נכונה.
    אבל כאמור: מאחר שפנית למסלול של התשה (והתעלמותך ממה שמסבירים לך מוכיחה זאת) אעצור את התגובה ורק אאחל לך רפואה שלמה. אולי פעם תבין שלרצוח הומואים זה לא מוסרי, זה שייך לאופנה שהייתה כבר צריכה לחלוף מן העולם ורק טיפוסים כמוך נלחמים בכל הכוח על שימורה.

  • קישור לתגובה שני, 25 אוגוסט 2025 09:29 הוסף ע״י שי

    רוטשילד יקר,

    אני שם לב שכשמעלים בפניך קושיה על יסודות המוסר החילוני, אתה עונה בעיקר בהתקפה אישית: "קשקוש", "נלעג", "דמיונך הקודח". זו רטוריקה, לא טיעון.

    לגופו של עניין:
    הבעיה שהצגתי איננה דמיונית. ההיסטוריה האנושית מלאה בדוגמאות של מוסר שנחשב "מתקדם" בתקופתו והתברר לימים כעיוות מוחלט – עבדות, גזענות, שוביניזם, אנטישמיות, ואף פשעים נוראיים שבוצעו בשם "ערכים אוניברסליים" משתנים. אם אין עוגן קבוע מחוץ לאדם עצמו, המוסר הופך להיות תוצר אופנתי של רוב או של כוח, לא אמת יציבה.

    לטעון שהידע האנושי "מתקדם" ולכן גם המוסר בהכרח מתקדם – זו הנחת יסוד שלא עומדת במבחן המציאות. בני אדם יודעים יותר על פיזיקה ורפואה מאשר בימי הביניים, אבל הם גם המציאו נשק להשמדה המונית, אידיאולוגיות רצחניות ושיטות דיכוי מתוחכמות יותר. הידע התקדם, אבל לא כל התקדמות היא התקדמות מוסרית.

    ובכל הנוגע ל״ישות לא קיימת״ – אתה טוען כעובדה מוחלטת את מה שבעצם הוא הנחת מוצא שלך. בעיניך האל איננו קיים, ולכן כל מערכת שמבוססת עליו היא "קשקוש". בעיניי – ובדעתם של רבים – דווקא חוסר ההכרה במשהו שמעבר לאדם הוא שמוביל לאותו מוסר יחסי שניתן לכופף אותו לפי צרכי השעה.

    לסיכום:
    אתה מאשים אותי בדוגמטיות וב״העלאת סיסמאות״, אבל מי שקובע מראש שאלוהים הוא ״ישות לא קיימת״ ומזלזל בכל טיעון שמבוסס על נקודת מוצא אחרת – מתגלה כדוגמטי לא פחות.
    אתה מציג את עצמך כמי שנאבק בדוגמטיות הדתית, אבל בפועל החלפת דוגמטיות אחת באחרת. אם כל מה שלא תואם את תפיסתך הוא 'קשקוש', אז ההבדל בינינו איננו בין מאמין לחילוני – אלא בין מי שמוכן להכיר במורכבות לבין מי שסגר את הדלת לכל אפשרות אחרת.
    אתה נשמע בדיוק כמו מטיף דתי שמנופף במקורות ומסביר לכולם שאין אמת מלבד שלו. ההבדל היחיד הוא שבמקום פסוקים אתה מצטט את עצמך. אז אם כבר מחפשים 'דת' חדשה – נראה שמצאנו את הכומר הראשי

  • קישור לתגובה שישי, 22 אוגוסט 2025 12:25 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    שי:
    אתה דוגמה מובהקת לכך שביהדות יש גם דברי אמת. למשל "הפוסל במומו פוסל" ממש תפור עליך.
    ברור שלא הבנת דבר ממה שכתבתי אבל זה לא מונע אותך מלהגיב על הדברים תגובות שאין להן שום קשר אליהם.

    רק להמחשה:
    "מוסר – אתה לוקח את המוסר שלך מאופנות חברתיות משתנות. פעם חשבו עבדות זה מוסרי, פעם גזענות זה מוסרי, היום זה משהו אחר. מחר יהיה משהו הפוך. בלי עוגן אלוקי, המוסר שלך הוא בסך הכול טבלת אקסל מתעדכנת – לא יותר.
    "

    זה כמובן קשקוש מוחלט שבדית מדמיונך הקודח. אתה באמת חושב שאתה יכול לספר לי מאיפה אני לוקח את המוסר שלי?! אין גבול לרגשי העליונות שלך ולאמונתך בהיותך בוחן כליות ולב?
    מה שאתה מציג במשפט הנלעג הנ"ל הוא בסך הכל את אי ההבנה שלך ביחס לאופן שבו הידע האנושי מתקדם במקום להיתקע באחיזה משתקת השכל של הדת. לפי הדת, ישות לא קיימת כלשהי קבעה בעבר מהו מוסר ומכיוון שאותה ישות אפילו לא מטלפנת, אין שום דרך לעדכן את השטויות שמסיקים מדבריה. כך ראה וקדש (ואם אתה מחזיק בדת אחרת, אז אחרת ראה וקדש). להבנת המציאות לא נותר מקום.
    בעולם של בני האדם, הדברים פועלים אחרת וככל שהבנתם את המציאות משתפרת, כך משתפרת גם יכולת השיפוט שלהם לגבי דרכי הפעולה המיטביות בכל תחום - וזה כולל גם את תחום המוסר. אם תנסה פעם להגר לעולם הזה אולי תבין.

    לא אוסיף להתעמק בקישקושיך כי אינך מראה ולו שמץ של נכונות להבין וכל מה שאתה מצליח לעשות זה לגדף.

  • קישור לתגובה רביעי, 20 אוגוסט 2025 19:12 הוסף ע״י שי

    מר רוטשילד,
    זה יפה שאתה מטיף לחשיבה "רציונלית", אבל משום־מה בכל פעם שאתה מנסה לנהל דיון – אתה מחליף טיעונים בעקיצות, ומוסר באינסטינקטים של זעם ילדותי.

    נראה לי שאם יש משהו שמוכיח את כישלון ה"נאורות" החילונית, זה בדיוק תגובה כמו שלך: במקום דיון אינטלקטואלי אתה זורק סיסמאות על "רצח הומואים" ו"פסיכופתים", כאילו זו שיחה בפורום טוקבקים ולא ויכוח פילוסופי.

    ולעצם העניין:

    מוסר – אתה לוקח את המוסר שלך מאופנות חברתיות משתנות. פעם חשבו עבדות זה מוסרי, פעם גזענות זה מוסרי, היום זה משהו אחר. מחר יהיה משהו הפוך. בלי עוגן אלוקי, המוסר שלך הוא בסך הכול טבלת אקסל מתעדכנת – לא יותר.

    תורה – אתה קורא לה "ערך שלילי". מעניין… אלפי שנים יהודים מסרו נפשם כדי ללמוד ולחיות על פיה, היא זו ששמרה על העם שלך מהתבוללות, והיא זו שמעניקה את מושגי הצדק והחמלה שגם אתה נהנה מהם בלי לשים לב. אבל כן, רוטשילד יודע טוב מכולם…

    שנאה – אתה מדבר על "פסיכופתים", אבל כולך נוטף ארס ושנאה כלפי אנשים מאמינים. אולי תבדוק רגע במראה מי כאן שונא ומקבע את עצמו במעגל של דמגוגיה?

    ולבסוף – אם היית מתאמץ לחשוב קצת מעבר לאינסטינקט האוטומטי שלך ללעוג, היית מגלה שהשאלה האמיתית היא לא "איך חיים משתנים", אלא "לשם מה יש חיים".
    על זה אין לך תשובה, לעולם לא תהיה לך תשובה – כי סטטיסטיקה לא נותנת תכלית.

    כתבת שמוסר זה "תוצאה של אלגוריתם אבולוציוני מתמטי". יופי. אז לפי ההיגיון שלך, גם אתה לא באמת חושב – אתה סתם פלט סטטיסטי אקראי של מוטציות במוח.
    אז למה שנקשיב דווקא לך? הרי מחר האבולוציה "תשכפל" מישהו עם נוסחה אחרת לגמרי – ואז מה שאמרת היום יהפוך ל"חסר ערך ביולוגי".
    תבין: כשאין אמת מוחלטת אלא רק חישובים, כל דעה שלך שקולה לצפצוף של תוכי. לפחות אנחנו מאמינים שהתוכי נברא בצלם אלוקים, אז יש לו יותר ערך ממך.

  • קישור לתגובה שלישי, 19 אוגוסט 2025 11:55 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    חבל שבנוסף לזה שנשמת, לא עצרת גם לחשוב.
    אני מבין שמבחינתך, רצח הומואים זו באמת מצווה מוסרית שיתרונה האדיר הוא בכך שלא חושבה בצורה מתמטית אלא נבדתה ממוחו הקודח של פסיכופת.
    הערך שאתה רואה בלימוד תורה הוא בעיני ערך שלילי, במידה רבה בגלל העובדה שאתה אחד מתוצריו.

  • קישור לתגובה ראשון, 17 אוגוסט 2025 09:34 הוסף ע״י שי

    מר רוטשילד היקר,

    קראנו את מאמרך על "מוסר מורחב" ו"כלכלה מוסרית", ונאלצנו לעצור רגע, לנשום עמוק, ולשאול: זה רציני? אתה באמת מציע שהמוסר שלנו צריך להיבנות על איזושהי נוסחה של אושר אנושי, או על "חישוב עתידי" של תועלת? כלומר – אם מישהו מוכן להפיק יותר אושר באמצעות מנוחה בבית ושוקולד, אז הוא יותר מוסרי מהשכן שתורם לקהילה? אם כן, מותר לנו להתחיל לחלק "תעודות מוסריות" לפי טבלת אקסל?

    מעניין גם שאתה מתאר מצבים בהם רוב האוכלוסייה מובטלת והעולם ממשיך להסתובב. אולי כדאי שתבוא לשכונתנו החרדית, שם רוב האנשים עסוקים בתורה, מצוות, לימוד ילדים וצדקה, ולראות מי באמת מביא ערך לחברה. האם על פי החישוב המודרני שלך הם "מיותרים"? האם הרובוטים כבר מחליפים את התורה? מצחיק.

    ולגבי כל "השקלול בין איכות חיים לכמות חיים" – זה ממש כמו לשחק ב-God Mode במחשב. ההלכה אומרת שהחיים קדושים. אין לך זכות לקבוע שאפשר להעדיף אושר קצר על פני שמירה על החיים עצמם. כל ניסיונותיך לחשב אושר אנושי ולמקם אותו מעל החוק האלוקי הם פשוט אשליה, פנטזיה מסוכנת ומגוחכת.

    והכלכלה המוסרית שלך – "תגמול יוצא דופן למי שעובד" – באמת? אז מי שלומד תורה, מגדל ילדים, עוזר לחולה או מביא שמחה לזולת – לא ראוי לשום "תגמול"? אולי כדאי שתלך להסתכל סביבך: החרדים חיים בעולם שבו ערך האדם לא נקבע על פי שכר או תעסוקה, אלא על פי מצוות ועשייה רוחנית. תתפלא, העולם עוד מתקיים.

    בקיצור: כל החישובים, התרשימים, והנוסחאות שלך הם מעשה ידי אדם ריק. המצפון שלך? מוגבל. היכולת שלך לחזות את העתיד? עוד יותר מוגבלת. המוסר האמיתי? לא נמצא באקסלים, לא בחישובים, ולא בכלכלה דמיונית. הוא נמצא בתורה, במצוות, ובחיים שמשרתים את הקב"ה – גם אם רובוטים ימלאו כל עבודה על פני כדור הארץ.

    לסיום: לפני שאתה ממציא כל מין מוסר "שמתאים למאה ה-21", אולי תתחיל בלהבין שהעולם האלוקי לא מתחשב באושר שאתה מדמיין, ולא משנה כמה חישובים חכמים תבצע – ללא הקב"ה אין מוסר, אין צדק, ואין שום יציבות. כל הכלכלה המוסרית שלך היא בועה אוויר – יפה על הנייר, אבל מתפוצצת ברגע שמישהו מרים עיניים לעבר המציאות.

  • קישור לתגובה שבת, 16 אוגוסט 2025 12:24 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    נהגי מוניות: מין בסכנת הכחדה
    https://www.instagram.com/reel/DMvalRms1Jr/?igsh=ZW10YXMyazVlMXN2

  • קישור לתגובה שני, 10 מרס 2025 14:56 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    https://www.forbes.com/sites/craigsmith/2025/03/08/chinas-autonomous-agent-manus-changes-everything/
    "Manus is not just another chatbot, nor is it merely an improved search engine dressed in futuristic branding. It is the world’s first fully autonomous AI agent, a system that doesn’t just assist humans—it replaces them. From analyzing financial transactions to screening job candidates, Manus navigates the digital world without oversight, making decisions with a speed and precision that even the most seasoned professionals struggle to match. In essence, it is a digital polymath trained to manage tasks across industries without the inefficiencies of human

  • קישור לתגובה שישי, 28 פברואר 2025 16:03 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד הרצאה על עתידנו בעידן AI
    https://youtu.be/jTxnp8wxnss?si=hp1ENK8tIMBF3d2o

  • קישור לתגובה שלישי, 24 דצמבר 2024 12:06 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    נראה שמדינת ישראל פועלת במרץ להחמרת אחת הבעיות שהוזכרו במאמר - זו של אי ההלימה בין השכלתם של הבריות לטיב העבודות שתישארנה זמינות לבני אדם:
    https://www.themarker.com/technation/2024-12-24/ty-article/.highlight/00000193-f4cd-d354-a59f-ffed0aaf0000

  • קישור לתגובה שלישי, 26 נובמבר 2024 17:19 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד הרצאה שקשורה לנושא:
    https://www.youtube.com/watch?v=5gqtckj0Ohc

  • קישור לתגובה שני, 20 מאי 2024 14:48 הוסף ע״י עדי אביר

    רוני,

    1. הדוגמה שהבאת אינה סותרת שום תיאוריה שלי לגבי הצורך בליגיטימציה בינלאומית. למעשה, פרשנויות מגמתיות כאלו או אחרות לדוגמה בודדת זו או אחרת אינן יכולות לסתור כלל מקובל. רוסיה פועלת ללא לגיטימציה בינאומית ופוטין חי בצל צו מעצר בינלאומי. היום ראיתי שגם לנתניהו וסינואר הוצא צו כזה. כבוד גדול להיות בחבורה כה מכובדת. לגיטימציה בינלאומית אינה מותרות. היא עומדת בלב ליבו של הביטחון הלאומי שלנו.

    https://edition.cnn.com/2024/05/20/middleeast/icc-israel-hamas-arrest-warrant-war-crimes-intl/index.html?utm_term=1716202424313c8c200241cf8&utm_source=cnn_Breaking+News&utm_medium=email&bt_ee=r1SyQq5MdqCZZBWoZiX7L3Se9HFh5I55s98%2BIGggmKkiMwrQcrC6hQW3di7mzhki&bt_ts=1716202424316

    2. מי שצריך להתנצל על התקפות חסרות שחר של שופט עליון הם אתה והרבנים שהלעיטו אותך בשטויות הללו. שופט עליון מפרש את החוק ופרשנותו מחייבת לפחות כמו הפרשנויות של הרבנים החשוכים שאינם מבינים דבר וחצי דבר בחוקי המדינה. אם השופט אלון היה פועל בניגוד לחוק חזקה על חבריו שהיו יוצאים נגדו ולכן אין ספק שמול עיניו עמד חוק יבש שמנע את הפללתו של בשארה.

    3. אנא חסוך ממני תגובות נוספות ממך. התייחסת בנימוס עד כה אבל לא הצלחת לדכא את החרדי שבך ואין לי שום עניין להמשיך בהתכתבות אתך.

    עדי אביר

  • קישור לתגובה שני, 20 מאי 2024 11:44 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    לא תקפתי אותך, הגבתי לדבריך בצורה עניינית ודרך אגב אני צמחתי במערכת החינוך החילונית.

    הבאתי דוגמה מהעבר הלא רחוק שסתרה את התיאוריה שלך לגבי הצורך בלגיטימציה הבינלאומית על מנת להגן על עצמינו.

    ואני אחזור שוב על הנקודה שאתה בוחר להתעלם ממנה, נשיא בית המשפט העליון המיועד יצחק עמית הכשיר את המחבל עזמי בשארה. אם לפחות הוא היה מתנצל וחוזר בו מהחלטתו האומללה היה אפשר להמשיך הלאה, אבל הוא כנראה בוחר להמתין להיסטוריונים שינתחו את החלטתו על סמך קריטריונים אובייקטיבים ובהתחשב בכל המידע הזמין.

    המידע זמין כבר עכשיו, אז במקום להאשים את הרבנים שלי ולהגיב בצורה שרחוקה מאוד מלהיות עניינית, דבר לעניין ואם אין לך מענה אז תחסוך מאתנו את שיעורי ההיסטוריה שלך.

  • קישור לתגובה ראשון, 19 מאי 2024 15:33 הוסף ע״י עדי אביר

    רוני,

    העולם, לדעתי, מתחלק כבר 2,500 שנה לשני מחנות: האבסולוטיסטים שמאמינים בקיומה של אמת מוחלטת אחת והרלטוויסטיים שמאמינים בקיומן של אמתות מקבילות. למחנה האבסולוטיסטי ניתן לייחס את האידיאות האפלטוניות והתשתיות הרעיוניות שהביאו לנו את הדיקטטורות, המלוכות, הדת, ההגמוניה הפטריארכלית וכל שאר השיטות שמסתמכות על אמת נשגבת, לרוב אלוהית, אחת, מוחלטת שלמה, מושלמת ונצחית. הרלטוויסטים, לעומת זאת, מאמינים בזכותו של כל אחד לאמץ לעצמו אמתות משלו ומהם צמחו הדמוקרטיה, הפלורליזם, ההומניזם, הליברליזם, החילוניות, עליונות החוק האנושי על פני החוק האלוהי, השוויון בפני החוק, הפמיניזם, זכויות האדם באשר הוא אדם וכדומה.

    בעת העתיקה וימי הביניים האבסולוטיזם שלט בכיפה. בעת החדשה, הרלטוויזם הולך ומתחזק ודוחק את האבסולוטיזם לשולי החברה. רוב הציבור כבר אינו מאמין בקיומה של אמת אחת ויחידה ורבים כבר מבינים שכל אדם בעל דעת רשאי לאמץ אמות מידה מוסריות משלו ולכן רק בית המחוקקים רשאי לשקלל את הדעות השונות ולתרגם אותן לחוקים ורק בית המשפט רשאי לקבוע אם החוקים הללו עומדים בתנאי הסף שהאנושות קבעה לעצמה.

    החינוך התורני מלמד ערכים אבסולוטיסטיים: קבלת מלכות שמיים ומרות הרבנים, הקפדה על החוקים האלוהיים, שאיפה למדינת הלכה ושלטון תיאוקרטי, העדפת שומרי מצוות ומתן זכויות יתר ללומדי תורה. החינוך הממלכתי, לעומת זאת, מנחיל ערכים רלטוויסטיים: דמוקרטיה, פלורליזם, כיבוד זכויות האדם, עליונות חוקי הכנסת, השוויון בפני החוק וקידום המדע וההשכלה.

    האל של האבסולוטיסטים לא הנחיל וכפה על כל האומות מערכת מוסרית זהה ולכן לפני שמונים שנה לערך קמו לעם היהודי צוררים שהמיטו עליו את הגדולה שבשואות. לאחר ניצחונן, בעלות הברית שאפו לקומם מערכת שתמנע כל ניסיון להמיט על האנושות רצח עם נוסף וזאת הם עשו על ידי כינון מערכת של אמנות בינלאומיות והקמת פורומים, דוגמת מועצת הביטחון ובית המשפט הבינלאומי לצדק, שמסוגלים לכפות את מרותם על אומות סוררות ולהבטיח שכל ניסיון לבצע רצח עם ופשעי מלחמה יגדע באיבו. החוק הבינלאומי עוצב במטרה להעדיף את זכויות האדם על פני זכויות המדינה והראשונים שהיו אמורים ליהנות מהסדר העולמי החדש היו בני העם היהודי שסבלו קשות מהסדר העולמי הישן. למרבה הצער והאירוניה, רבים מבני העם הזה מרגישים עתה צורך לבזות את המערכת שהוקמה במטרה להגן על זכויותיהם ונראה שהם מרגישים שעליהם לסמוך רק על כוחם ועוצם ידם ואין להם עוד צורך בהגנת האומות.

    אני זכיתי לחינוך רלטוויסטי טוב ואני נמצא עמוק במחנה זה. אתה, להערכתי, צמחת במערכת החינוך התורני ואף שאתה מאד רהוט ועושה רושם של אדם אינטליגנטי, העקרונות שמנחות את דרכי זרות לך ואתה נצמד לאמונות ולהלכי החשיבה שהונחלו לך על ידי רבניך. נראה לי, אם כן, שמחשבותינו רחוקות זו מזו כרחוק שמים מארץ ומזרח ממערב. אני, כנראה, מקבל בברכה את כל מה שאתה פוסל ולהיפך. לגבי דידי, הביקורת השיפוטית על הממשלה היא חיונית והביקורת הבינלאומית על מעשי המדינה היא מבורכת.

    כמי שהתחנך על ברכי הרלטוויזם, אני יודע שכל החלטה מתקבלת כשקלול של הרבה גורמים ולא כתכתיב ממקור סמכותי אחד. כיוון שכך, אני תמיד מניח שהחלטות שהתקבלו על ידי בתי משפט מקומיים ופורומים בינלאומיים מין הסתם נשענות על החוק ועל שיקולים שלעומקם אולי עדיין לא ירדתי ולא על דחפים אמוציונליים וקפריזיים שנובעים מאנטישמיות או רצון לפגוע בעם ישראל. כך, מן הסתם, גם לגבי כל מה שכתבת תקיפת הכור הגרעיני בעיראק לפני 43 שנה והכשרת עזמי בשארה לפני 18 שנה. העבר רצוף בהחלטות שלבטח אינן לטעמך אבל את טיבן נוכל להבין רק אחרי שההיסטוריונים ינתחו אותן על סמך קריטריונים אובייקטיבים ובהתחשב בכל המידע הזמין. לתיאור שלך, או של הויקיפדיה, לגבי אירוע זה או אחר אין שום משמעות ואם ברצונך לבסס כלל המלמד על כוונות זדון, אנטישמיות, עויינות למדינת ישראל וכדומה עליך לבדוק את כל האירועים הרלוונטיים ולראות אם קיים מכנה משותף שמקשר את כולם. בכל מקרה, עליך להניח שלא כולם מטומטמים ולא כל האמת רובצת רק בחיקם של רבניך.

    דרך אגב, אני תמיד מגיב בצורה עניינית ואין סיבה לתקוף אותי אם אינך מצליח לרדת לסוף דעתי.


    עדי אביר

  • קישור לתגובה שבת, 18 מאי 2024 13:01 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    סלחו לי על כך שאני חוזר לנושא המאמר:
    https://www.youtube.com/watch?v=t231LoyR3go

  • קישור לתגובה חמישי, 16 מאי 2024 16:52 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    אתייחס כרגע לסוגיית הלגיטימציה הבינלאומית:

    מכיוון שהנך בעל השכלה לא תורנית אזכיר לך מאורע שהתרחש לפני כ - 43 שנים, תקיפת הכור הגרעיני בעיראק.

    עם היוודע דבר התקיפה נמתחה על המבצע ביקורת חריפה. הפעולה גונתה על ידי כמעט כל ממשלות העולם, ובהן ממשלת ארצות הברית, שטענה כי ההתקפה פוגעת בסיכויי השלום במזרח התיכון. זעמה של ארצות הברית היה רב כיוון שהתקיפה לא תואמה מראש עם הממשל האמריקאי, תוך שנעשה בה שימוש בציוד צבאי של ארצות הברית. שבועיים לאחר התקיפה אישרה מליאת האומות המאוחדות ומועצת הביטחון החלטת גינוי חריפה ביותר נגד ישראל. בניגוד לעמדתה הידידותית בדרך כלל, תמכה ארצות הברית (באישורו של הנשיא רונלד רייגן) בהחלטה. המבצע הביא להקפאה זמנית של משלוחי ציוד צבאי אמריקאי לישראל, בהם מטוסי F-16 נוספים, אך ההקפאה הוסרה מייד לאחר הבחירות בישראל.מנגד, ביקש חיל האוויר האמריקני ללמוד את פרטי התקיפה ובמשך שבועות ארוכים התקשו מומחיו להאמין כי טיסת התקיפה בוצעה ללא תדלוק אווירי. גם התקשורת האמריקאית בחלקה הייתה נגד ישראל. במאמר מערכת של הניו-יורק טיימס לאחר התקיפה, נטען כי ”ההתקפה היא מעשה אלים, חסר הצדקה ובעל הישגים לטווח קצר בלבד”.
    ב-1991, לאחר פלישת כוחות הקואליציה לעיראק, שלח שר ההגנה האמריקאי דיק צ'ייני לשגריר ישראל בארצות הברית דוד עברי, שהיה מפקד חיל האוויר בזמן התקיפה, תמונת לוויין אמריקאי של הכור המופצץ ועליה כתב "בתודה ובהערכה, הקלתם על משימותינו בסופה במדבר".

    אני מתעקש לצטט מויקיפדיה כי זה ממש מזכיר את התקופה הנוכחית: יוזמה ישראלית (למרבה הצער אנחנו הפסקנו ליזום בגלל אנשים בעלי השכלה לא תורנית כמוך), גינויים, איומים על הפסקת אספקת נשק וכו' ולבסוף מודים לנו על שביצענו את העבודה השחורה. אני מקווה שנסיים הפעם את העבודה מול חמאס עד הניצחון המוחלט לא בגלל שאני רוצה נקמה אלא בגלל שאני רוצה שנוכל להמשיך לחיות כאן. אני מקווה שאנשים נטולי השכלה תורנית לא יעצרו אותנו ויספרו לנו סיפורי סבתא שאי אפשר לנצח את החמאס. השמדת חמאס וחיזבאללה זוהי התגובה ההולמת למתקפה של איראן.

    לגבי שופטי בג"ץ: הנשיא המיועד יצחק עמית הכשיר את המחבל עזמי בשארה להיות ח"כ ואף שיבח והלל אותו - תגיב בצורה עניינית.

  • קישור לתגובה חמישי, 16 מאי 2024 15:17 הוסף ע״י gעדי אביר

    רוני,

    1.

    אני מתכחש לקיומו של האל הדמיוני שלך כי, בין השאר, אני לא מסוגל להאמין שמי שהכול נעשה בדברו בחר למנות כדובריו מזוקנים חסרי-ידע ודלי-הבנה ואולי אפילו צעירים שלמרות הוויתור על לימודי ליבה חושבים שהם מכירים את מחשבותיו הכמוסות ויודעים בדיוק מה הוא בדיוק רוצה ומה בדיוק הוא לא רוצה.

    מניין אתה יודע שהאל שלך לא רוצה להראות לי נסים גלויים על מנת שאוכל לעמוד בניסיון של 'כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה'. האם הוא סיפר לך זאת בחלום הלילה או ששמעת זאת מרבניך ואימצת את דבריהם ללא כל מחשבה נוספת? אני מניח שלא תרצה לשכנע את הפסיכיאטר המחוזי שקיימות נסיבות מקילות שמונעות את אשפוזך בכפייה ולכן ברור לי ששאפילו אתה לא תטען שהאל בא אליך בחלום או באספקלריה מאירה או בכל דרך שטותית אחרת. סביר להניח שאתה מאמין לסיפורי הבדים שלמדו אותך והפנמת את טיעון הסרק שמחשבות האל חייבות להתאים למסגרות שהרבנים הגדירו עבורו בשיטות הדרש שהם המציאו לעצמם שתמיד, משום מה, דואגים רק לאינטרסים שלהם.

    המקרא אומר:

    וְאָכַלְתָּ֖ וְשָׂבָ֑עְתָּ וּבֵֽרַכְתָּ֙ אֶת־יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ עַל־הָאָ֥רֶץ הַטֹּבָ֖ה אֲשֶׁ֥ר נָֽתַן־לָֽךְ.
    הִשָּׁ֣מֶר לְךָ֔ פֶּן־תִּשְׁכַּ֖ח אֶת־יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֑יךָ לְבִלְתִּ֨י שְׁמֹ֤ר מִצְוֺתָיו֙ וּמִשְׁפָּטָ֣יו וְחֻקֹּתָ֔יו אֲשֶׁ֛ר אָנֹכִ֥י מְצַוְּךָ֖ הַיּֽוֹם.
    פֶּן־תֹּאכַ֖ל וְשָׂבָ֑עְתָּ וּבָתִּ֥ים טֹבִ֛ים תִּבְנֶ֖ה וְיָשָֽׁבְתָ.
    וּבְקָֽרְךָ֤ וְצֹֽאנְךָ֙ יִרְבְּיֻ֔ן וְכֶ֥סֶף וְזָהָ֖ב יִרְבֶּה־לָּ֑ךְ וְכֹ֥ל אֲשֶׁר־לְךָ֖ יִרְבֶּֽה.
    וְרָ֖ם לְבָבֶ֑ךָ וְשָֽׁכַחְתָּ֙ אֶת־יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ הַמּוֹצִיאֲךָ֛ מֵאֶ֥רֶץ מִצְרַ֖יִם מִבֵּ֥ית עֲבָדִֽים.
    הַמּוֹלִ֨יכְﬞךָ֜ בַּמִּדְבָּ֣ר הַגָּדֹ֣ל וְהַנּוֹרָ֗א נָחָ֤שׁ ׀ שָׂרָף֙ וְעַקְרָ֔ב וְצִמָּא֖וֹן אֲשֶׁ֣ר אֵֽין־מָ֑יִם הַמּוֹצִ֤יא לְךָ֙ מַ֔יִם מִצּ֖וּר הַֽחַלָּמִֽישׁ.
    הַמַּאֲכִ֨לְךָ֥ מָן֙ בַּמִּדְבָּ֔ר אֲשֶׁ֥ר לֹא־יָדְע֖וּן אֲבֹתֶ֑יךָ לְמַ֣עַן עַנֹּֽתְךָ֗ וּלְמַ֙עַן֙ נַסֹּתֶ֔ךָ לְהֵיטִֽבְךָ֖ בְּאַחֲרִיתֶֽךָ.
    וְאָמַרְתָּ֖ בִּלְבָבֶ֑ךָ כֹּחִי֙ וְעֹ֣צֶם יָדִ֔י עָ֥שָׂה לִ֖י אֶת־הַחַ֥יִל הַזֶּֽה.
    וְזָֽכַרְתָּ֙ אֶת־יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ כִּ֣י ה֗וּא הַנֹּתֵ֥ן לְךָ֛ כֹּ֖חַ לַעֲשׂ֣וֹת חָ֑יִל לְמַ֨עַן הָקִ֧ים אֶת־בְּרִית֛וֹ אֲשֶׁר־נִשְׁבַּ֥ע לַאֲבֹתֶ֖יךָ כַּיּ֥וֹם הַזֶּֽה.

    וברור שמשה הדמיוני אמר את הדברים הללו לבני דור המדבר, אותם יהוה אלוהיהם כביכול הוציא מארץ מצריים מבית עבדים. יוצאי מצריים המיתולוגיים באמת היו צריכים לזכור שהאל שלהם הוליך אותם במדבר, הוציא להם מים מצור החלמיש והאכילם את המן ואל להם לומר בלבבם שאת החיל הזה ניתן לייחס לכוחם ועוצם ידם אבל היכן כתוב שכך צריכים לחשוב שגם במאה העשרים ואחת, כ-3,200 לאחר יציאת מצריים הדמיונית?

    אני מניח שאם האל היהודי היה רוצה שהכלל יהיה תקף לנצח נצחים הוא היה מצליח להוסיף את המילה 'לעולם' ולכתוב 'לעולם אל תאמר בלבבך כוחי ועוצם ידי עשו לי את החיל הזה'. ניסוח זה היה מאפשר לרבנים להיתלות באילן גבוה ולהטיף מוסר לקצינים בכירים בשירות/בדימוס בצבא/שב"כ/מוסד בחטא היוהרה שגרם להם לסמוך רק על עצמם ולא על אביהם שבשמיים. מעט הגינות הייתה מביאה את הרבנים למסקנה שבחטא היוהרה אשמים גם כל הפוליטיקאים בקואליציה, ובכללם כל השרים וחברי הכנסת של ש"ס, הציונות הדתית ועוצמה יהודית, שלא לדבר על רבבות פשיסטים וסתם מתנחלים ששואפים לכבוש את עזה בכוחם ועוצם ידם ולספחה לאימפריה שהם מנסים להקים – שוב בכוחם ועוצם ידם.

    כיוון שהאל לא המיט עלינו איסור נצחי עלינו להעלות גם השערות אחרות: אולי נמאס לו מהבטחות השווא שהרבנים מבטיחים בשמו ועתה הוא רוצה שנלמד להסתדר בכוחות עצמנו? אולי הוא יודע שאין באפשרותו לחולל 'ניסים גלויים' והוא רוצה להסיר מעצמו את האחריות למחדלים של הימין הקלריקלי ורוצה שניקח את גורלנו בידינו, כמו שהציונים עשו בעת שהחליטו לסמוך רק כוחם ועוצם ידם ולהקים פה מדינה על אפם ועל חמתם של החרדים שסירבו לעלות בחומה, לדחוק את הקץ ולמרוד בעמים והעדיפו להמתין עד שיהוה אלוהיהם ישלח להם את משיח צדקו ויגאלם באמצעות ניסיו הגלויים?

    האל שאני מתכחש לקיומו מעולם לא נקף אצבע כדי להגן על בניו האהובים בידו החזקה וזרועו הנטויה. הוא לא הניד עפעף כשיותר ממיליון יהודים נהרגו במרד הגדול נגד רומא; כשקהילות רבות הושמדו במרד התפוצות; כשמאות אלפים נטבחו, נשרפו, נתלו והושלכו לנהרות קפואים במהלך כל ימי הביניים ובעיקר בתקופת מסעי הצלב והמגפה השחורה; כשמאה אלף יהודים נוספים נרצחו בפרעות חמלניצקי, עוד הרבה עשרות אלפים בתקופת מלחמת האזרחים הרוסית ולקינוח – ששה מיליון נוספים, חלקם הגדול שומרי תורה ומצוות, בשואה הגדולה שהומטה על יהודי אירופה. באלפיים השנים האחרונות האל שלך הקפיד להסתיר את פניו ונמנע מהצלת ולו יהודי אחד. את מלאכת ההצלה והגאולה הוא השאיר לציונים שבכוחם ועוצם ידם הקימו לעם היהודי מדינה, קיבצו אליה את מעוכי ומדוכאי כל הגלויות ואפשרו לרבנים להרים ראש ולנכס לעצמם ולאל חסר המעש שלהם את התקומה בעבורה רבבות צעירים הקריבו את נפשם והקיזו את דמם.

    אנא, אל תיכנס לשדה המוקשים של 'ניסים גלויים' ו'כוחי ועוצם ידי'. כל הסיסמאות הללו הומצאו על ידי רבנים במטרה לקדם את האינטרסים שלהם, להאדיר את כבודם וסמכותם ולהבטיח את פרנסתם. כל הרבנים הללו גם יחד צריכים להרכין את ראשם ולכוף את גבם כשהם רואים קצין בכיר 'בשירות/בדימוס בצבא/שב"כ/מוסד' ועליהם להודות לו ולחבריו על תרומתם העצומה לחוסנו של עם ישראל וביטחונה של מדינת ישראל. את האצבע המאשימה יש להפנות רק לפוליטיקאים הציניים של הימין הקלריקלי שהצליחו להוריד לברכיה מדינה שפעם הייתה תפארת בעמים ואור לגויים.

    2.

    אני מוכן להודות שהצורך בלגיטימציה בינלאומית אינו ברור לך. יש אנשים שלומדים להבין את המציאות רק בדרך הקשה. בעלי השכלה לא-תורנית, לעומת זאת, מבינים שללא לגיטימציה בינלאומית אנו עתידים לראות עוד ועוד הפגנות ברחבי העולם, עוד אוניברסיטאות ש'נכבשות' על ידי מוחים ומנתקות עימנו קשרים, עוד תביעות בבתי דין בינלאומיים, עוד מדינות שמחזירות את שגריריהן, מטילות עלינו חרמות, מפסיקות למכור לנו נשק ומצביעות נגדנו בפורומים בינלאומיים. ההפך ממדינה לגיטימית היא מדינה מצורעת דוגמת אירן, סוריה וצפון קוריאה. הרבנים יחגגו אם העולם יקיא אותנו מקרבו. כך יקל עליהם למכור לנו את ה'השגחה' הדמיונית של האל שברשותם ולשווק לנו את משיח השקר שהם המציאו לצרכיהם. אני לא בטוח שהשמחה תשרה גם עלינו.

    3.

    ברור שקשה לך לסמוך על שופטי בג"ץ. הרי לך אין שום הבנה משפטית והם לא רבנים, לא משיחיים ולא הזויים. נסה להתעלם מסיסמאות הסרק הרבניות ולשאול את עצמך איך היינו נראים אם בבג"ץ היו יושבים מאורות שדומים במהותם לביבי, לוין, אמסלם, רגב, דרעי, סמוטריץ', בן גביר, קרעי, סילמן וגולדקנופ. אני בטוח שלפחות מיליון אזרחים היו מתמוגגים מנחת. אני גם מניח שתשעה מיליון אחרים היו קורעים את בגדיהם, שמים עפר על ראשם ומנסים לברוח לכל מקום שיסכים לקבל אותם.

    אם פעם תיזקק לבג"ץ, זכור להודות לאלוהיך, עם דמעות בעיניים, שנתן לנו בחסדיו מוסד נפלא כמו בית המשפט העליון ושופטים נהדרים דוגמת אלו שבמהימנותם, הבנתם והאינטליגנציה שלהם אתה כה אוהב לזלזל.

    עצתי לך: לפני שאתה מגמד כל מי שאינו אתה זיל גמור ונסה להבין את מה שכרגע נשגב מבינתך.


    עדי אביר

  • קישור לתגובה חמישי, 16 מאי 2024 00:42 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עדי:
    דיונים שאין להם קשר לפוסט שמעליהם פוגעים, לדעתי, באיכות האתר.
    אם נחזור רגע לעניין אז הנה:
    https://www.youtube.com/watch?v=pt5ZCYZr_DY

  • קישור לתגובה רביעי, 08 מאי 2024 11:43 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    הערה לגבי בג"ץ:

    קשה לי לסמוך על המיועד להיות נשיא בית המשפט העליון השופט עמית.

    השופט יצחק עמית התבטא בפורומים סודיים ומחתרתיים כי נשגב מבינתו איך וכיצד זה שחבר הכנסת לשעבר עזמי בשארה נאלץ לברוח מהמדינה שכן הוא לא רק שהוא לא רואה בו פרלמנטר שבגד במדינתו אלא להיפך מכך, הוא רואה במר בשאר, חוואג'ה בשארה, לוחם חופש וחרות שאם היה עניינו היה מגיע אל שולחנו הוא היה מכריז עליו כחסיד אומות עולם שהמדינה הציונית היהודית התנכלה לו במקום להעלותו על נס כסמל לחופש.

    כזכור, ציטוט מויקיפדיה:

    נאום זה לצד נאומים נוספים הביאו לפסילת מועמדותו לכנסת ה-16 על ידי ועדת הבחירות המרכזית על סמך חוק יסוד: הכנסת המאפשר למנוע מאדם להתמודד בבחירות אם יש במעשיו שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית או אם יש במעשיו תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד מדינת ישראל. בית המשפט העליון הפך את החלטת הוועדה ואישר, ברוב של 7:4, את התמודדות הרשימה. בית המשפט התייחס להסבריו של בשארה על תפישתו ביחס להגדרתה הרצויה לדעתו של מדינת ישראל ולפרשנות שנתן לתמיכתו במאבקם של הפלסטינים ושל החיזבאללה, לפיה הוא תומך בהתנגדות ל"כיבוש" אך לא בדרך של מאבק מזוין ופגיעה באזרחים. בית המשפט קבע כי כדי "לשלול את אחת מהזכויות המרכזיות של הדמוקרטיה – הזכות לבחור ולהיבחר" דרושות ראיות "משכנעות, ברורות וחד משמעיות" לקיומן של העילות המופיעות בחוק. על סמך עיקרון זה קבע בית המשפט כי אין למנוע את מועמדתו של בשארה לכנסת כיון שהראיות שהובאו אינן מקיימות את התנאים הללו.

    החסיד בשארה לבסוף ברח מהמדינה, ואנחנו נאלצים להישאר עם בג"ץ.

    אז מבחינתך מר אביר שופטי בגץ הם קדושים ומבחינתי הם ממש לא.

  • קישור לתגובה רביעי, 08 מאי 2024 11:28 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    1. האל שאתה מתכחש לקיומו לא רוצה להראות לך נסים גלויים על מנת שתוכל לעמוד בניסיון של כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה - ניסיון שקצינים בכירים בשירות/בדימוס בצבא/שב"כ/מוסד נכשלו בו יחד עם מדינאים כמו ביבי, והם אלו שהמיטו עלינו את הטבח הנורא בעוטף עזה.

    2. באשר ל'צורך הבלתי מובן להשיג לגיטימציה בינלאומית על על מנת להגן על עצמנו': אני משוכנע שהדרך ההולמת להגיב לאיראן על המתקפה שלה היא השמדת חמאס וחיזבאללה. ברגע שנעשה זאת, גם ייגרם אסון הומינטרי בלבנון או בעזה כולם יודו לנו על כך שעשינו להם את העבודה השחורה. וכל הסנקציות יוסרו מעלינו.

    3. אני לא האשמתי אותך בדבריה של עינת ויצמן - פשוט סקרן אותי לדעת מה דעתך על דבריה. שמעתי תכנית ברשת ב של ערן זינגר והוא בדק שם מה הציבור הערבי חושב על וואליד דקה וחשבתי לעצמי מה אתה חושב עליו?

  • קישור לתגובה שלישי, 07 מאי 2024 11:21 הוסף ע״י עדי אביר

    רוני,

    1. אני שמח שאתה קורא את המאמרים שלי. אולי כך תלמד משהו. אם מאמריי אינם מביישים את גדולי שונאינו אז אולי גם גדולי שונאינו מבטאים את האמת.

    2. נניח שאתה צודק וארצנו הקדושה שרדה את מתקפת הטילים והכתב"מים רק בעזרת תלמידי חכמים שלומדים תורה. האם נראה לך שהאל שפועל בהשראת לומדי התורה לא היה מסוגל להציל את עם ישראל גם ללא עזרתם של ירדן, סעודיה, ארה"ב, אנגליה וכו'? מדוע הוא הרעיף עלינו מטובו באמצעות צבאות זרים ולא שלח את רוחותיו להסיט את הטילים והכתבמים ממסלוליהם ואת ברקיו כדי לסנוור את עיני האיראנים הרשעים?

    3. אנחנו לא מסכימים על סעיף זה או כל סעיף אחר. הנער שנרצח היה קטין וכל קטין נמצא באחרויות של מבוגר זה או אחר - הוריו, קרוביו, מנהלי המוסד החינוכי או הפנימיה בהם הוא שוהה וכדומה. אין לכך שום קשר למקום מגוריו. הגורם שהיה אמור לשמור על הנער הזה כנראה הרשה לו לרעות את צאנו במקום מועד לפורענות ולא דאג לשמור עליו כראוי. המדינה והצבא אינם אחראים לכל שטות ואיוולת של אלו שבוטחים באל הכוזב שכביכול הבטיח לשמור פתאים.

    4. לאחר שיפסיקו את תקציבי החרדים ישיבות/כוללים/הנחות שונות ויכלאו את נתניהו ויגלו את בן גביר וסמוטריץ לסיביר ותקום ממשלה כלבבי אולי לא אצטרך להאשים אף אחד. אם הממשלה החדשה תקבל החלטות שתיראה לי שגויות - אאשים אותה. אני מבטיח לך שבשום מקרה לא אמהר להסיק שאיני מבין כלום.

    לגבי בג"ץ: לך קשה לסמוך על חבורה מצומצמת של אנשים שאתה מחשיב כבעלי אג'נדה פוליטית שלהערכתך ממנה את חבריה בלי ביקורת. אני, לעומתך, סומך רק על בית המשפט העליון שהאג'נדה הפוליטית היחידה שלו, לפי דעתי, היא שמירה על שלטון החוק. עם זאת, המינויים לבתי המשפט נרקחים על ידי פוליטיקאים שהדאגה לשלטון החוק אינה בראש מעייניהם ולאלו עליך לבא בטענות אם המינויים לבית המשפט העליון אינם לטעמך. דע רק שאני מבין לליבך: חלק מהמנויים לבית המשפט העליון גם אינם לטעמי.

    5. אני משוכנע שלא מעט יהודים נרצחו בגלל היותם יהודים. אני גם די בטוח שניתן למצוא די הרבה ערבים שנרצחו בגלל היותם ערבים. חשוב להחזיר את ההרתעה שאבדה לנו אבל עלינו לזכור שגם חמאס, החיזבאללה ואיראן שואפים להרתיע אותנו. שנינו יכולים, עם זאת, להסכים שמדיניות ההכלה וההתרפסות שלנו קרסה אף שאני די בטוח שכל אחד מאיתנו ייחס את מדיניות ההכלה וההתרפסות לצד אחר של המפה הפוליטית.

    באשר ל'צורך הבלתי מובן להשיג לגיטימציה בינלאומית על על מנת להגן על עצמנו': אני משוכנע שאתה באמת לא מבין את הצורך בלגיטימציה בינלאומית אבל בתוככי ליבנו שנינו יודעים שאם היית נפתח קצת יותר ללימודי חול מרחיבי אופקים גם אתה היית מבין את הצורך בליגיטימציה של מדינות שיכולות, בקלות רבה, להטיל עלינו סנקציות בינלאומית, להפסיק למכור לנו נשק, לנתק את קשריהם המסחריים עימנו וכדומה. עליך להניח שלא ניתן לתחום את כל העולם לגבולות אי ההבנות שלך בלבד ויש כאלו שקוראים את המציאות אחרת ממך.

    6.לגבי עינת ויצמן: דעותיי המדיניות דומות לדעותיהם של הרבה אנשים, אולי גם אברהם בורג. אם זה מפריע לך אשמח להפסיק כאן. אני לא חושב שאני אדם פרוש שמנותק מהבלי העולם הזה ובכל זאת לא הייתי מודע למה שעינת ויצמן אמרה על וליד דקה. למען האמת, לפני שקראתי את דבריך מעולם לא שמעתי על עינת ויצמן או וליד דקה. עם זאת, מהפרסום במאקו אני למד שעינת ויצמן שובצה ברשימת בל"ד לכנסת ומחמיא לי שאתה חושב שעלי לתרץ התבטאויות של חברי רשימת בל"ד. אני מוכן לשאת על כתפי אחריות להרבה מהעוולות שאתה ממהר לייחס לי אבל האחריות לדבריהם של חברי בל"ד היא קצת גדולה עלי. נסה להתקיל אותי בהאשמות יותר הגיוניות.

    עדי אביר

  • קישור לתגובה שני, 06 מאי 2024 10:42 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    1. קראתי הרבה ממאמריך המבחילים על יהודים דתיים וחרדים שלא היו מביישים את גדולי שונאינו לכן אני עדין נשאר בהנחה הראשונית שלי.

    2. כתבת "ללא קשר, הצבא החזק במזרח התיכון הוכיח את גדלותו ותחכומו כשבלם מתקפה של מאות טילים וכטב"מים ללא סיועם של מתפללים ובעלי סגולות למיניהם" רק רציתי לומר את האמת שהצבא החזק במזרח התיכון נזקק לירדן בריטניה ארה"ב וביצוע כושל של צבא איראן בכך שלא מעט טילים נפלו מחוץ למדינת ישראל. אותו צבא שהעריך את כוונות חמאס ב - 06/10 האריך את תגובת איראן לחיסול קציניה בסוריה. לכן אני עדיין מתקשה לקבוע שלומדי התורה לא סייעו בהגנה על ארצנו הקדושה.

    3. צודק לא בקיא בפרטים. אם מדובר במאחז בלתי חוקי אתה צודק הוריו אשמים, אם מדובר בשטח מדינת ישראל אז הצבא אשם, אפילו אם לשיטתך מדובר בכיבוש. האם אנו מסכימים על סעיף זה?

    4. אני אסביר את כוונתי: לאחר שיפסיקו את תקציבי החרדים ישיבות/כוללים/הנחות שונות ויכלאו את נתניהו ויגלו את בן גביר וסמוטריץ לסיביר ותקום ממשלה כלבבך - את מי תאשים אז? אני אשמח שכל זה יקרה ואז תראה כמה שאינך מבין כלום.
    לגבי בג"ץ קשה לי לסמוך על חבורה מצומצמת של אנשים בעלי אג'נדה פוליטית שממנה את חבריה בלי ביקורת

    5. ידידי היקר אני מצטער להודיע לך שאין לי תאוות נקם כי גם 10 מיליון ערבים מתים לא שווים יהודי אחד שנרצח בגלל היותו יהודי בדיוק כמו ששישה מיליון נאצים לא שווים יהודי אחד. נקמה זה לא הסיפור כאן אנו צריכים להחזיר את ההרתעה שאבדה לנו בגלל מדיניות ההכלה וההתרפסות שלנו, הצורך הבלתי מובן שלהשיג לגיטמציה בינלאומית על מנת להגן על עצמינו.

    6.לגבי עינת ויצמן: דבר ראשון אני מרשה לעצמי להניח שדעותיך המדיניות זהות לדעותיו של אברהם בורג ולכן אפשר להפסיק כאן. אבל בכל זאת מכיוון שהנך אדם פרוש המנותק מהבלי העולם הזה בפרט מהתקשורת אני אצטט לך מויקיפדיה:

    באפריל 2024 ספדה למחבל וליד דקה, שהיה מעורב בחטיפתו וברציחתו של החייל משה תמם, וכתבה: "הוא לימד אותי מהי אנושיות ומהי מחשבה הומנית... העולם בלעדיו חשוך יותר"[17].
    https://www.mako.co.il/culture-articles/Article-09b2bf9ea08ce81027.htm

  • קישור לתגובה ראשון, 21 אפריל 2024 18:33 הוסף ע״י עדי אביר

    רוני,

    1. אתה טועה. לא הייתי שמח. נראה לי שלא תנזק אם תלמד 'להניח' בצורה קצת יותר אינטליגנטית.

    2. אני חשב שמתן כהנא צודק. למה נראה לך שדעתו סותרת את שלי?

    3. אני לא מכיר את העובדות ולכן לא אוכל לקבוע אם הצעיר הופקר ועל ידי מי. עם זאת, אני בטוח שלמבוגרים כאלו או אחרים הייתה אחריות לשלומו. להערכתי, גם אתה לא באמת יודע מה קרה שם.

    4. 'חברי מבג"ץ' אינם שולטים ללא עוררין במדינה. החוק אמור לשלוט בה ללא עוררין. הם רק מגינים על החוק מפני כל אלו שקמים עליו להשמידו. אני מבטיח לך שאם יכלאו את נתניהו ויפסיקו את הזרמת הכספים לחרדים אני ארגיש מאד אינטליגנטי.

    5. לא צריך מחקר. אני די בטוח שלערבים ניתן לייחס יותר מקרי אלימות לא חוקיים מאשר ליהודים. מאידך, אני בטוח שהצבא הישראלי, בסופו של דבר, הרג פי כמה וכמה יותר ערבים ורק בעזה נהרגו לאחרונה יותר משלושים אלף ערבים, הרבה יותר מכל חללי פעולות האיבה במאה השנים האחרונות. האם עשרות אלפי ערבים הרוגים מספקים את תאוות הנקם שלך?

    6. לא שמעתי את ההספד של השחקנית עינת וייצמן ואיני מכיר את האירוע. הייתי רוצה לשמוע את הדברים בניסוחם המקורי ולא בניסוח המתומצת שלך ואז אבין אם צריך לגנות את עינת וויצמן על חוסר הרגישות שלה או אותך על הצגה
    מעוותת ומטעה של דבריה.

    עדי אביר

  • קישור לתגובה ראשון, 21 אפריל 2024 07:41 הוסף ע״י רוני

    עדי,

    1. אני מניח שאם יכולת להצטרף לרוצחיו של בנימין בן ה - 14 מבלי להיתפס היית שמח כמוצא שלל רב.

    2. לעומתך טוען ח"כ מתן כהנא, מפקד טייסת לשעבר שאילולא העזרה שקיבלנו מארה"ב, בריטניה וירדן היינו מתעוררים לבוקר אחר לגמרי.

    3. אני מתנגד לדרכם של המתנחלים, אך צריך לומר את האמת, הצעיר הופקר ע"י הצבא, אותו הצבא שהפקיר אלפי אזרחים בחג שמחת תורה האחרון.

    4. אני אשמח שיתבצע החלפת שלטון (כי ממילא אין שום משמעות לתוצאות הבחירות בקלפי כל עוד חבריך מבג"ץ שולטים ללא עוררין במדינה), כליאת נתניהו, הפסקת התקציבים לציבור החרדי ואז תיווכח כמה שאתה טיפש.

    5. הייתי מעוניין להציע לך אתגר בוא נערוך ביחד מחקר על פשעי הערבים כלפי הציבור היהודי ב - 100 השנים האחרונות לעומת פשעי היהודים כלפי הציבור הערבי. נחקור ביחד את מעשי הטבח, אונס, שוד, רצח, חטיפה, התעללויות שבוצעו ע"י שני הצדדים.

    6.שאלה אחרונה:

    מה דעתך לגבי ההספד של השחקנית עינת ויצמן על וואליד דקה שהיה מעורב בחטיפתו וברציחתו של החייל משה תמם, וכך כתבה: "הוא לימד אותי מהי אנושיות ומהי מחשבה הומנית... העולם בלעדיו חשוך יותר"

    רוני

  • קישור לתגובה רביעי, 17 אפריל 2024 10:35 הוסף ע״י עדי אביר

    רוני,

    בנימין בן ה-14 כנראה נחטף משום שהוריו ומוריו מעלו בחובתם ונהגו ברשלנות פושעת כשאפשרו לקטין להסתובב לבדו בשטח בו יכול היה להיתקל באוכלוסייה עויינת. אני מניח שאם כולם היו נשמעים להוראות צה"ל הטרגדיה הייתה נמנעת.

    ללא קשר, הצבא החזק במזרח התיכון הוכיח את גדלותו ותחכומו כשבלם מתקפה של מאות טילים וכטב"מים ללא סיועם של מתפללים ובעלי סגולות למיניהם.

    יש אמנם הרבה אחראים למצב הביש בשטחים הכבושים אבל לא נראה לי שאלוף הפיקוד, יהודה פוקס, הוא המרכזי שבהם. הוא לבטח לא טעה כשנערך לחטיפה ורצח של ערבים על ידי יהודים, כפי שמלמד הפוגרום שהמתנחלים ביצעו בשכניהם לאחר הרצחו של הצעיר שהופקר על ידי אלו שהיו אמורים לשמור עליו.

    אני חושב שצבא העם הוא היחיד שמסוגל להגן עלינו מפני אוייבינו מבחוץ אבל גם למשטרה יש תפקיד חשוב למניעת ההרס שאוייבינו האלימים מבפנים ממיטים חדשות לבקרים על העם הזה.

    אני מסכים אתך שלא משנה 'כמה גדול יהיה צה"ל, הצבא כמו מדינת ישראל בדרך לאבדון'. עם זאת, נראה לי שניתן למנוע את חורבן הבית השלישי על ידי החלפת השלטון, הפרדת הדת מהמדינה, כליאת נתניהו ועצירת הזרמת המיליארדים לחרדים שונאי ישראל.

    עדי אביר

  • קישור לתגובה רביעי, 17 אפריל 2024 10:12 הוסף ע״י עדי אביר

    שי,

    תפקידה של התקשורת לחשוף פשעים, סטיות ועיוותים שפוגעים במרקם החברתי של המדינה, ובכללם פדופיליה ואונס.
    למרבה הצער, חלק גדול מהפשעים והסטיות הללו מקננים עמוק בתוך החברה החרדית החולה שבניה אינם בוחלים בפשעי מין מוכרים יותר ומוכרים פחות.

    ניתן לומר לזכותה של התקשורת החרדית שגם היא נהגה לחשוף את פשעי המין של העבדקנים למיניהם.
    בין דצמבר 2016 ליולי 2017 סרקתי מידי יום את האתרים החרדיים ודליתי מהם ידיעות שמתארות את הפשעים והסטיות של החברה החרדית ואת מאמצי הרבנים להסתיר את התופעות הללו.
    את ממצאיי ניתן למצוא בכתובת הבאה:
    https://1vsdat.org/index.php/2010-08-24-09-51-15/2016-12-08-14-03-32

    האם לא תסכים איתי שהרבנים 'רוצים לנרמל את החולי ושתתרגלו אליו'? האם, בלוגיקה שלך, אינך חושב שצריך להיזהר: להפסיק לבקר באתרים חרדיים ולהימנע מקריאת העיתונות החרדית?

    הפרוgרס עובד קשה כדי לתקן את החברה החרדית רוויית הסטיות ורק הרבנים ושפוטיהם המסומאים מנסים למנוע ממנו לעצב חברה בריאה יותר שמסוגלת לממן את עצמה, לתרום לעם ולמדינה ולהימנע מהסתרת העיוותים המיניים של מקצת מעבדקניה.

    עדי אביר

  • קישור לתגובה שבת, 13 אפריל 2024 14:33 הוסף ע״י רוני

    לפני מעט יותר מחודשיים צה"ל תרגל חטיפת ערבים ע"י יהודים והיום אותרה גופתו של בנימין בן ה -14 שנחטף ע"י ערבים.
    שוב צבא החזק במזרח התיכון הוכיח את גדלותו ותחכומו.
    כמובן שהיום התקשורת בישראל תתייחס לשריפת הרכבים בדומא ע"י יהודים, במקום לחקור את אלוף הפיקוד יהודה פוקס שנערך לחטיפה אך טעה בצד החוטף.
    לא משנה כמה גדול יהיה צה"ל, הצבא כמו מדינת ישראל בדרך לאבדון

  • קישור לתגובה רביעי, 10 אפריל 2024 18:37 הוסף ע״י שי

    למה כל הזמן התקשורת מפמפמת לכם על מין על סטיות על חולי של מין על פדופיליה על אונס למה?? כי הם רוצים לנרמל את החולי ושתתרגלו אליו. תזהרו ותפסיקו לראות טלויזיה ותרחיקו את הילדים מהטלויזיה החולה! הפרוgרס עובד קשה כדי להרוס את החברה היהודית המסורתית הנורמלית!

  • קישור לתגובה רביעי, 10 אפריל 2024 11:25 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אפשר גם לצחוק
    https://www.facebook.com/watch/?mibextid=xfxF2i&rdid=CMhiSH0hqcbn4vOX&v=413313244653281

  • קישור לתגובה שני, 18 מרס 2024 23:48 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    הגיע הזמן ללמוד לעשות שום דבר
    https://www.linkedin.com/posts/asidan_this-is-brilliant-this-ad-on-the-current-activity-7174842963787739137-5-py/?utm_source=share&utm_medium=member_android

  • קישור לתגובה חמישי, 22 פברואר 2024 23:29 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    איזו התקדמות מהירה! ממש מפחיד!
    https://www.mako.co.il/mako-vod-podcasts/while_you_work

  • קישור לתגובה חמישי, 05 מאי 2022 23:40 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    וגם זה קשור:
    https://www.youtube.com/watch?v=ixgFtjfO_7Q

  • קישור לתגובה רביעי, 13 אפריל 2022 20:49 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    גם אילון מאסק הבחין בבעייה:
    https://www.thestreet.com/.amp/technology/elon-musk-builds-a-machine-to-download-our-brain-and-personalities

  • קישור לתגובה שלישי, 30 מרס 2021 01:36 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    מחקר ישראלי שהחל בבחינת השלכות הרעיון של "הכנסה בסיסית לכל"
    https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001365486

  • קישור לתגובה שלישי, 25 פברואר 2020 00:10 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אני מניח שזה לא חדש לאיש:
    https://www.newscientist.com/article/2234796-robots-are-taking-manufacturing-jobs-but-making-firms-more-productive/?utm_campaign=onesignal&utm_medium=alert&utm_source=editorial

  • קישור לתגובה רביעי, 12 דצמבר 2018 13:57 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    משפט המופיע במאמר:
    "התפתחות זו, ככל שתימשך, תביא לידי כך שחלק גדל והולך של האוכלוסייה לא יוכל בכלל למצוא עבודה כיוון שלא יהיה מסוגל לרכוש את הכישורים הנחוצים לביצוע העבודה שנותרה בידי בני האדם."

    כתבה שהןפיעה היום בדה מארקר:
    https://www.themarker.com/technation/1.6741186

  • קישור לתגובה שלישי, 23 ינואר 2018 16:43 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    גם בארץ מתעוררים:
    https://www.themarker.com/opinion/1.5751453

  • קישור לתגובה חמישי, 21 דצמבר 2017 22:22 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד:
    https://www.weforum.org/agenda/2017/12/robots-coming-for-800-million-jobs?utm_content=bufferb8959&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

  • קישור לתגובה שבת, 21 אוקטובר 2017 10:16 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    כולם כבר רואים את ההתפתחויות אבל יש מחלוקת בדבר השפעתן על עתיד האטנושות:
    https://www.rt.com/uk/407280-cbi-artificial-intelligence-robot/

  • קישור לתגובה שלישי, 10 אוקטובר 2017 22:08 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    ועוד מחשבה דומה:
    https://futurism.com/richard-branson-universal-basic-income-will-protect-us-from-the-threat-of-ai/

  • קישור לתגובה שבת, 16 ספטמבר 2017 15:05 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    יותר ויותר מומחים חושבים שהפתרון טמון בשכר בסיסי שנקבל רק בשל העובדה שאנחנו חיים:
    https://futurism.com/economics-nobel-prize-winners-are-advocating-for-universal-basic-income/

  • קישור לתגובה שלישי, 22 אוגוסט 2017 11:20 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    המשך לתגובה מיום שני, 01 פברואר 2016 11:59 - קישור ישיר לתגובה:

    http://www.1vsdat.org/index.php/2013-02-21-20-40-12/%D7%9E%D7%A2%D7%92%D7%9C%D7%AA%D7%95-%D7%A9%D7%9C-%D7%97%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%A0%D7%99-%D7%97%D7%93%D7%A9/item/908-%D7%94%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%A8-%E2%80%93-%D7%9E%D7%94-%D7%94%D7%9C%D7%90%D7%94-%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%94-%D7%9E%D7%95%D7%A1%D7%A8%D7%99%D7%AA#comment14618


    http://www.businessinsider.com/entrepreneurs-endorsing-universal-basic-income-2017-3/#pierre-omidyar-2

  • קישור לתגובה שלישי, 27 יוני 2017 09:28 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    התופעה כבר מגיעה למשרות בעולם ההייטק:
    http://www.haaretz.co.il/news/world/asia/.premium-1.4198287

  • קישור לתגובה חמישי, 09 פברואר 2017 20:52 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    פתאום כולם מגלים את זה. כולל סטיבן הוקינג.
    https://www.linkedin.com/pulse/silicon-valley-rightour-jobs-already-disappearing-andrew-yang?trk=eml-email_feed_ecosystem_digest_01-hero-0-null&midToken=AQE4iMQ80a89RQ&fromEmail=fromEmail&ut=0TJ_birLYD57E1

  • קישור לתגובה חמישי, 02 פברואר 2017 13:06 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    העתיד כבר הגיע?
    http://www.themarker.com/wallstreet/1.3601945

  • קישור לתגובה שבת, 03 דצמבר 2016 11:45 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    כתבה רלוונטית:
    http://www.hayadan.org.il/technion-president-we-felt-asleep-in-the-ivory-tower-0112169

  • קישור לתגובה חמישי, 08 ספטמבר 2016 20:55 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    מישהו שמודע לבעיה ודווקא אופטימי ביחס לאפשרות לפתור אותה.
    אני חושב שהרעיון שלו מצויין ועשוי לשפר את המצב אבל רק באופן חלקי ומבלי למנוע את הצורך להתמודד גם מבחינה חברתית וכלכלית
    http://www.ted.com/talks/sal_khan_let_s_teach_for_mastery_not_test_scores

  • קישור לתגובה רביעי, 10 אוגוסט 2016 00:00 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד דוגמה למישהו שהבחין בתופעה.
    לטעמי הוא אינו מעריך נכונה את מה שמכונות תוכלנה לעשות בעתיד והוא מציב ליכולותיהן גבולות שבחלקם כבר נפרצו.
    http://www.ted.com/talks/anthony_goldbloom_the_jobs_we_ll_lose_to_machines_and_the_ones_we_won_t

  • קישור לתגובה שני, 16 מאי 2016 10:18 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    זה הולך ומתממש:
    http://www.themarker.com/career/1.2944587

  • קישור לתגובה שני, 01 פברואר 2016 13:59 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אם זה יעבוד גם בקני מידה גדולים אז יש תקווה:
    http://www.calcalist.co.il/world/articles/0,7340,L-3679797,00.html

  • קישור לתגובה רביעי, 20 ינואר 2016 13:18 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    עוד סרטון על אותו נושא:
    https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

  • קישור לתגובה שבת, 16 ינואר 2016 11:24 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    מסתבר שגם הוקינג חושש מאותה בעיה ומסיבות דומות:
    http://www.huffingtonpost.com/entry/stephen-hawking-capitalism-robots_5616c20ce4b0dbb8000d9f15

  • קישור לתגובה שבת, 16 ינואר 2016 11:16 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    המגמה נמשכת:
    http://www.techrepublic.com/article/chinese-factory-replaces-90-of-humans-with-robots-production-soars/

  • קישור לתגובה ראשון, 09 אוגוסט 2015 22:39 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אני מביא את הקישור הבא - לא בגלל תוכן ההרצאה של יובל נוח הררי (שהוא בהחלט מעניין, אבל לא שייך לנושא המאמר) אלא בגלל חלק השאלות והתשובות שבסוף ההרצאה שטוען בדיוק את מה שאני טוען במאמר זה (במאמר מוסגר אציין שהוא מכיר את הבלוג).
    http://www.ted.com/talks/yuval_noah_harari_what_explains_the_rise_of_humans

  • קישור לתגובה שלישי, 09 יוני 2015 13:00 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    יותר ויותר אנשים מתחילים להבין את הבעיה אבל אתם בטח זוכרים איפה קראתם עליה לראשונה:
    http://www.themarker.com/technation/techtime/1.2655380

  • קישור לתגובה שלישי, 12 מאי 2015 22:22 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    כששני אנשים לא מסכימים על העובדות לפחות אחד מהם טועה.
    אתה מנסה להגן על העמדה שכל אחד יכול לעשות את מה שאתה עצמך אינך יכול לעשות.
    זו בעיני גישה בלתי הגיונית בעליל.
    הבאת את האריתמטיקה כדוגמה לדבר שכל אחד יכול ללמוד והדוגמה שנתתי לך מראה שאין די ב"ידיעת אריתמטיקה" כדי לעשות את כל מה שהאריתמטיקה מאפשרת.
    הוא הדין גם בתכנות מחשבים.
    אדם יכול לדעת מאות שפות תכנות מבלי להיות מסוגל לפתור באמצעותן בעיות קשות שמצריכות פתרון.
    אדם כזה יהיה בסופו של דבר מיותר מבחינת שוק העבודה.

  • קישור לתגובה שלישי, 12 מאי 2015 19:38 הוסף ע״י אמיר

    הי, אני פשוט חושב שאנחנו לא מסכימים זה בסדר. בנוגע לגבי תחזיות לעתיד, כנראה ששנינו טועים (במידה כזאת או אחרת).
    הקשר לשאלה תודה על האתגר, לא כל כך הבנתי את השאלה (אני לא פותר בעיות דומות בד"כ), לכן בגלל שאני לא פנסיונר (לא בזמן הקרוב אם בכלל) כך שאנסה לפתור מתישהו שיהיה לי זמן. אגב זה בסדר מבחינתי אם לא תחשוב שאני אינטליגנט- לשמחתי אני לא צריך את האישור שלך, או של מישהו אחר לצורך העניין.
    בברכה

  • קישור לתגובה שני, 11 מאי 2015 21:36 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אמיר:
    כאמור – אתה טועה בענק.
    מתי בנית לאחרונה מכונה המבוססת על אינטליגנציה מלאכותית?
    אני עשיתי את זה לא מעט ואני מודיע לך באחריות שרוב האנשים כלל אינם מסוגלים לכך.
    אתה שולל לחלוטין את העובדה שיש אנשים שהם חכמים יותר מאחרים ומסוגלים ללמוד ולגלות דברים שאחרים אינם מסוגלים.
    אמור לי, אם כן, מדוע לא כל האנשים חיים טוב?
    אנסה לתת לך שאלה שתדגים לך את גבולות האינטליגנציה הפרטית שלך.
    אני מודיע מראש שלא אפרסם את הפתרון כיוון ששאלה זו משמשת אותי מדי פעם בדיוק לצורך הזה ואינני רוצה לבזבז אותה.
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    נתונה קבוצה של מספרים טבעיים בין אחד לאלף שהכפולה המשותפת המינימאלית של כל שניים מהם גדולה מאלף (הכפולה המשותפת המינימאלית של שני מספרים היא בדיוק מה שהביטוי אומר בעברית: כפולה של שני המספרים שהיא הקטנה ביותר שקיימת. למשל – הכפולה המשותפת המינימאלית של 10 ו 15 היא 30).
    הוכח שסכום ההופכיים של המספרים בקבוצה קטן מ 1.5 (ההופכי של מספר הוא אחד חלקי המספר. למשל ההופכי של 2 הוא חצי וההופכי של חמש הוא חמישית).
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    זו שאלה שאפשר לפתור עם ידע של התחלת התיכון, אני בטוח שלא חוסר ידע הוא מה שמקשה עליך את הפתרון.
    כמובן שאני מהמר בהציגי את השאלה כי יש אנשים שמסוגלים לפתור אותה אבל הם אינם רבים ולכן אני מוכן להמר על כך שאינך נמנה עמם.
    אני מבקש מקוראים אחרים לא להתערב ולא להציג פתרון.
    אז זהו – יש משימות שאינך מסוגל לבצע, או לפחות אינך מסוגל לבצע תוך פרק זמן סביר.
    זה נכון לכל אחד, אבל המשימות הנדרשות בעבודה הולכות ונעשות מסובכות יותר ויותר ולכן יותר ויותר אנשים אינם מסוגלים לבצען.
    לא יעזור כמה תנסה להשתמש בדוגמה של הכתב – זו עדיין תישאר משימה פשוטה שכל אחד מסוגל לבצע בשעה ששאלות כגון זו שהצגתי לך אינן כאלו אבל כאמור – הן מהוות חלק גדל והולך מן העבודות הנדרשות (כמובן שזו דוגמה קיצונית. אתה יכול לחפש את שמי במאגר הפטנטים האמריקאי ולברר עם עצמך אם היית מסוגל להמציא בעצמך את ההמצאות הרשומות שם על שמי. אלה כולם פטנטים שרשמתי אחרי שהשתחררתי מן הצבא אחרי גיל 40. העבודה שעשיתי בצבא אינה מתועדת שם אבל אני מבטיח לך שהיא דרשה לא פחות יכולת המצאה.)
    עוד עובדה מעניינת שדוגמת הכתב מפספסת לחלוטין היא העובדה שהמצאת הכתב לא גזלה את עבודתו של איש. העבודות המבוצעות כיום מיועדות בחלקן הגדול לייתר את תרומתם של אנשים ליצירת התוצרת הדרושה לאנושות.

  • קישור לתגובה שני, 11 מאי 2015 19:24 הוסף ע״י אמיר

    ועוד נקודה לצורך הדיון:
    אני לא חושב שלימוד וקריאה וכתיבה הם תהליכים יותר קלים מלימוד שפת מחשב מבחינה עקרונית . אם ילמדו תכנות פשוט על בסיס לוגי החל מכיתה ג-ד ויתמידו עם זה רוב האנשים ילמדו (אני לא חושב שזה מה שצריך לעשות).
    דוגמא טובה באה מתחום האריתמטיקה רוב האנשים מסוגלים לבצע ארבע פעולות חשבון להבין נקודה עשרונית שברים אחוזים וכו', לפני כמה מאות שנים היו בודדים שאכן ידעו לעשות זאת (פשוט כי לא היה צורך).

  • קישור לתגובה שני, 11 מאי 2015 19:03 הוסף ע״י אמיר

    הי יופי של דיאלוג,
    אני באמת לא חושב שהעבודה שאתה מתאר דורשת איזשהם כשרונות נדירים.
    אף אחד לא מהנדס מכונית לבד, כמעט תמיד המהנדס הבודד באמת יודע רק חלק קטן.
    אני דווקא חושב שרוב האנשים כן מסוגלים ללמוד מקצועות חדשים ברמה סבירה(לא דווקא מדעים).
    אפילו תחום כמו תכנות נהיה הרבה יותר פשוט, החל מזה שהיום ניתן לבצע הרבה דברים כמו בניית אתר אינטרנט כמעט ללא תכנות, וכלה בזה שעברו מתכנות ספרתי לתכנות כמעט בשפת אנוש.

  • קישור לתגובה ראשון, 10 מאי 2015 22:36 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    אמיר:
    אולי אתה היית מסיק זאת לפי "אותו היגיון" אבל זה לא אותו היגיון ואני לא הייתי מסיק זאת.
    ככל שהעבודה יותר מתוחכמת ודורשת יותר כישרון - פחות אנשים מסוגלים לבצע אותה. זאת עובדה.
    עובדה נוספת היא שכיום חלק גדול מאד מן האנשים בכלל לא מסוגל להתקבל ללימודי מדעים ואחוז המסיימים מבין המתקבלים - גם הוא אינו גבוה.
    עובדה נוספת היא שהעבודות הולכות ונעשות יותר מתוחכמות ודורשות יותר כישרון כי חלק גדול מן העבודה הוא יצירת מערכות ממוכנות שפותרות בעיות שבעבר פתרו בני אדם. אתה חושב שלבנות מערכת שיודעת לנהוג במרונית זה דבר שיכול לעשות כל מי שיודע לנהוג במכונית?
    אם אתה חושב כך - אתה טועה בענק.

  • קישור לתגובה ראשון, 10 מאי 2015 22:15 הוסף ע״י אמיר

    למה אתה חושב שהעבודות החדשות דורשות יכולות שאין לאנשים?
    נכון שמתוך אוכלוסיית העולם הרוב לא יודעים לתכנת מחשבים.
    אבל אם היית מסתובב בעולם לפני 6000-7000 שנה בתקופת המצאת הכתב היו אחוז גדול הרבה יותר של אנשים שלא יודעים קרוא וכתוב, היית מסיק לפי אותו הגיון שרוב האנשים לא מסוגלים ללמוד קרוא וכתוב(היה כבר כתב באותה תקופה). גם במדינות הנידחות והעניות בעולם יש אנשים שיודעים לתכנת מחשבים, לא מדובר במתת אל. היום דווקא המידע ופערי הידע הם קטנים מאי פעם, דרך האינטרנט אפשר ללמוד כמעט כל דבר כמעט מכל מקום.

  • קישור לתגובה שלישי, 13 ינואר 2015 11:50 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    לאט לאט מבחינים עוד ועוד אנשים בבעיה:
    http://www.themarker.com/wallstreet/1.2537053

  • קישור לתגובה שישי, 02 ינואר 2015 11:25 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    גם זה:
    https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

  • קישור לתגובה ראשון, 21 דצמבר 2014 13:30 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    קראו את המאמר הבא ואמרו לי אם אתם חושבים מה שאני חושב:
    http://www.sciam.co.il/archives/8361

  • קישור לתגובה שלישי, 18 נובמבר 2014 22:57 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    מישהו שרואה את תוצאות הבעיה וחושש מפניה - אבל לא מספיק חושש.
    הוא חושב שזה רק עניין של היווצרות מקצועות חדשים ואינו שם לב לנטיה של המקצועות החדשים להיות מורכבים יותר - מורכבים מדי עבור חלק גדול מהאוכלוסייה.

    http://www.themarker.com/opinion/1.2488374

  • קישור לתגובה שני, 27 אוקטובר 2014 09:41 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    סימנים מפורשים ראשונים:
    http://www.themarker.com/wallstreet/1.2467599

  • קישור לתגובה חמישי, 24 יולי 2014 12:05 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    הנה עוד כתבה בנושא:
    http://www.themarker.com/wallstreet/1.2385854

  • קישור לתגובה שישי, 16 מאי 2014 16:25 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    מסתבר שיש עוד אנשים שחושבים כמוני:

    http://www.exponentialtimes.net/videos/world-without-work-nigel-cameron-tedxlacador

  • קישור לתגובה שני, 24 מרס 2014 17:17 הוסף ע״י חילוני (מעגלתו של)

    MouthHole:
    אמתין לתגובתך המפורטת יותר אך בינתיים אומר רק שבחזון אחרית הימים של הטכנולוגיה - גם הדברים הפרקטיים שהצעת יטופלו בידי רובוטים.

  • קישור לתגובה שני, 24 מרס 2014 11:12 הוסף ע״י MouthHole

    חילוני,
    אני מאוד מסכים עם המאמר. לצערי אין לי זמן לקרוא אותו בעיון, אך על הרבה מהדברים כבר חשבתי בעצמי, בחלק גרמתה לי לחשוב וחידשתה, ולחלק מהדברים אני לא מסכים בכלל.

    לצערי אין לי זמן כרגע לפרט, זהו נושא מאוד מעניין וחשוב ולדעתי צריך ממש לחקור אותו לעומק!

    לבנתיים, עד שאתפנה לי עוד זמן להגיב באריכות (שכן אני רוצה לעשות כך), רק אומר שיש לבחון שיטות יצירתיות יותר מאשר קפיטלזם/סוציאליזם... משהו כמו, לעשות תורניות לילדים בביה"ס על הדברים הפשוטים כמו חקלאות, תיקוני חשמל ומים, תשתיות... עם פיקוח המורים. לכל ביה"ס יש שבוע בחודשיים או משהו כזה שהוא צריך להפסיק את הלימודים הרגלים וללמוד פרקטית את הדברים הפשוטים..

    יש לי עוד הרבה מה לאמר, אך זמני קצר לצערי (אני צריך לעבוד 9 שעות), בכל מקרה, אשמח אם תרחיב עוד על נושא זה!

    תודה רבה.

התגובות האחרונות