לאחר שלוש שנות דיונים בערכאות משפטיות בג"ץ פסק נגד המועצה הדתית ברחובות והורה לבטל את התוכנית להקמת מקווה בשכונה בעלת אופי חילוני מובהק. הפרשה החלה ביולי 2010 לאחר שהגורמים המתאימים אישרו להקים מקווה בשדרות ח"ן. חלק מתושבי האזור ערערו נגד ההחלטה בטענה שהקמת המקווה נוגדת תכנית קודמת שייעדה את הקרקע לבניית מועדון או גן ילדים. בית המשפט המחוזי-מרכז קיבל את תביעתם של התושבים והורה על ביטול הקמת מקווה. המועצה הדתית החליטה לא לוותר וערערה בבית המשפט העליון על ההחלטה. לטענת המועצה, המקווה אמור היה לקום על מגרש עזוב הממוקם סמוך לבית כנסת ויש הצדקה לקיומו.
רבה הראשי של רחובות, הרב שמחה הכהן קוק, טען בבית המשפט שהמקווה הוא 'צורך חיוני דחוף' וחשוב מאוד לנשים המתגוררות באזור ומבקשות את הקמתו. תושבי האזור טענו כנגדו שהאזור הוא בעל אופי חילוני, וטענות המועצה הדתית לא משקפות את המציאות. לאחר תהליך משפטי ארוך, השאיר בית המשפט העליון את החלטת המחוזי על כנה והעירייה נאלצה לבטל את התכנית להקמת המקווה.
|
בידיעה קטנה זאת גולמו כל העוולות של ההתפשטות החרדית: המועצה הדתית-חרדית ברחובות חמדה מגרש בשכונה חילונית וניסתה להשתלט עליו בידיעה ששטח משוחרר לא יוחזר והוא יועבר לעמותה חרדית שכבר תדע להפיק ממנו את המרב. רבים מהפוליטיקאים הרחובותיים, כל אחד משיקוליו, החליטו לסייע לתהליך ההתחרדות (שהרי ללא אישור של ועדות הבנייה למיניהן לא ניתן לשנות יעודים של קרקעות) והעגלה החלה לנוע בדרכה להשתלט על רכוש נוסף, לגזול מהתושבים עוד שטח שיכול לשמש לצרכיהם הלגיטימיים ולכפות על האוכלוסייה החילונית מוסדות חרדיים לא-נחוצים ולא-רצויים. למרבה המזל, תושביה החילוניים של השכונה לא הרימו ידיים והם פנו לערכאות שפסלו את המהלך החרדי והשיבו את השפיות לשכונה תמימה שלפני בא החרדים לא רצתה להזיק לאיש.
על כולנו ללמוד מתושבי רחובות ולפעול בדרכם כל אימת שהחרדים ינסו לכסות בצלם שטחים ציבוריים בשכונות בעלות אופי חילוני. לאור פסיקת הבג"ץ עלינו גם לשקול את האפשרות שאולי בכל זאת יש איזה שהוא אל ששומר עלינו ודואג להשליט את הצדק וההיגיון במדינה שכמעט הפכה להיות מדינת כל רבניה.
|
התגובות האחרונות