Skip to content

1VSDAT

Open menu
השיטה הכוהנית
השיטה הכוהנית
הממסד הכוהני הפך את יהוה לאל בלעדי ומונופוליסטי וכתב לעצמו ספרי קודש בהם הוא שיקע מצוות שמקדמות את האינטרסים שלו והיסטוריה שמעניקה למצוות הללו גושפנקה אלוהית. בהתבסס על התשתית הזאת הכוהנים דרשו מעם ישראל לספק להם זרם שוטף של קורבנות, מנחות, מעשרים, סלי ביכורים, תרומות ומתנות כהונה. לא בכדי התאמצו הכוהנים לשמור על הכהונה כנכס משפחתי ולא לשוא הושקעו סכומי עתק במאבק על משרת הכוהן הגדול - המקדש הירושלמי היה העסק הכלכלי הרווחי ביותר בתקופת הבית השני ובעלי השררה ששלטו בו צברו הון, כבוד והשפעה, עליהם הרבנים שבאו בעקבותיהם יכלו רק לחלום.
דרג מאמר זה
(4 מדרגים)
ההעדפות הממוסדות של בני שבט לוי משמשות לכל היותר כקדימון חיוור לטובות ההנאה שהורעפו על בני משפחתו הקרובה של משה ונראה שהצוים האלוהיים מתחרים זה בזה על גודל ההטבות שבאפשרותם להעניק למשפחה הנבחרת.מקורותינו מזהים עשרים וארבע מתנות כהונה, עשר שאינן מציקות במיוחד וארבעה עשר מטרידות ומרגיזות.
דרג מאמר זה
(4 מדרגים)
לאחר שגילינו שהאל עיצב חלק גדול מתורתו סביב צרכיהם של נאמניו עלינו לראות כיצד משה ואהרון, בגיבויה המלא של התורה הקדושה, הצליחו להקים לעצמם משטרה פרטית[א] שעזרה להם להשתרר על העם ולפרוע בכל מתנגדיהם. אין קטע מתאים יותר לכניסה לנושא מאשר הקטע הבא:
 
וַיְדַבֵּר יְהֹוָה אֶל משֶׁה לֵּאמֹר. קַדֶּשׁ לִי כָל בְּכוֹר פֶּטֶר כָּל רֶחֶם בִּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה לִי הוּא. ... וְהָיָה כִּי יְבִאֲךָ יְהֹוָה אֶל אֶרֶץ הַכְּנַעֲנִי כַּאֲשֶׁר נִשְׁבַּע לְךָ וְלַאֲבֹתֶיךָ וּנְתָנָהּ לָךְ. וְהַעֲבַרְתָּ כָל פֶּטֶר רֶחֶם לַיהֹוָה וְכָל פֶּטֶר שֶׁגֶר בְּהֵמָה אֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ הַזְּכָרִים לַיהֹוָה. וְכָל פֶּטֶר חֲמֹר תִּפְדֶּה בְשֶׂה וְאִם לֹא תִפְדֶּה וַעֲרַפְתּוֹ וְכֹל בְּכוֹר אָדָם בְּבָנֶיךָ תִּפְדֶּה. וְהָיָה כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר מַה זֹּאת וְאָמַרְתָּ אֵלָיו בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיאָנוּ יְהֹוָה מִמִּצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים. וַיְהִי כִּי הִקְשָׁה פַרְעֹה לְשַׁלְּחֵנוּ וַיַּהֲרֹג יְהֹוָה כָּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכֹר אָדָם וְעַד בְּכוֹר בְּהֵמָה עַל כֵּן אֲנִי זֹבֵחַ לַיהֹוָה כָּל פֶּטֶר רֶחֶם הַזְּכָרִים וְכָל בְּכוֹר בָּנַי אֶפְדֶּה.[ב]
דרג מאמר זה
(5 מדרגים)
התורה האלוהית קודשה כביטוי העליון והיחיד של הרצון האלוהי ובכך הוענקו לכל ציווייה גושפנקא מוחלטת ומחייבת. בתורה זו, הנקראת על שם אחיו של אהרון הכהן, נמצא אמנם פה ושם גם ציוויים אוניברסליים אך אין כל ספק שעיקר מעייניה כוונו לביסוס מעמדו הבלעדי של האל ולהבטחת זרימה שוטפת של תרומות, מעשרות, קרבנות, מתנות והטבות למשרתיו הנאמנים. על מנת שנוכל לראות בבירור את סדר היום האמיתי של בעלי התורה עלינו לסווג את הקטעים הלא סיפוריים של התורה לשלוש קטגוריות:

התגובות האחרונות