התעלמותו של הרב גינזבורג ממכתבי דרבנה אותי להזהיר את הורי רמת אביב מפני הסכנות האורבות לילדיהם מהמיסיונרים שהרב גינזבורג שולח לרחובות ולגינות הציבוריות במטרה לפתות את ילדיהם לתוככי ישיבתו, שם הוא יוכל לשטוף את מוחם ולהציף אותם באמונות ההבל של כת פולחן האישיות שהוא מטפח.
ברמת אביב פועלת ישיבה של חב"ד שבראשה עומד הרב יוסף גינזבורג. ישיבה זאת אינה מגבילה את עצמה לשינון ולהתפלפלות ואברכיה מקדישים לא מעט מזמנם להטפת תורת חב"ד ולשידול נערים חפים מפשע להתקרב לכת המשיחית ולהפוך לאחד משפוטיה. בתחילה, המיסיונרים החב"דים רק משוחחים עם הצעירים, מתחברים עימם ונותנים להם תחושה של חשיבות ושייכות. הנערים אינם נדרשים להפוך לחסידים שוטים חלילה, הם רק מוזמנים להכנס לישיבה וללמוד קצת 'יהדות', כלומר, להחשף לשטיפת מוח שבהדרגה תשכיח מהם את כל שלמדו במסגרות החילוניות ותטמיע בהם את מסריה הקיצוניים של כת חב"ד. בסופו של דבר הנערים ינטשו את החברה העובדת והלומדת ויהפכו למדקלמי סיסמאות שישלחו לרחובות בכדי לצוד עוד נערים חפים מפשע וחוזר חלילה וחוזר חלילה.
בין כתלי הישיבה האברכים הצעירים ילמדו מעט יהדות והרבה חב"דיות. לעיקרי הדת היהודית הם יחשפו במשורה רבה אבל את תורת הרבי מליובאוויטש הם ילמדו לדקלם גם מתוך שינה. אט אט הם יזנחו הרגלים ישנים, דוגמת החשיבה הלוגית, ויאמצו במקומם הרגלים חדשים ומשופרים דוגמת הסגידה למשיח ז"ל וההערצה העיוורת לכל דבריו. תוך זמן קצר הם ישמחו לספר לכל מי שיקרה על דרכם שהרבי המנוח הוא איש האלוקים שמעולם לא טעה, גדול הדור כמו משה רבנו, אדם שעזר לרבבות יהודים והמלך המשיח שעוד יחזור להציל את כולנו. מספר חודשים אחר כך הם כבר יוכלו להתאים את הסיסמה הנאותה לכל טיעון שתעלה נגדם ואיש כבר לא יוכל למנוע מהם לשחזר בדיוק רב את כל המשלים הסתמיים שמציפים את כתביה של הכת ואת כל האמירות הבנאליות שיצאו מפיו של הרבי.
הוריהם של פרחי החסידות יתמוגגו בתחילה מנחת. מה רע אם הילד לומד קצת יהדות במקום להסתובב ברחובות, הם ישאלו. האם זה לא עדיף על סמים, משקאות חריפים והריונות לא רצויים? נרגיש יותר טוב אם הוא יגיע לאיזה חור בהודו וייפול לידיו של גורו שילמד אותו לא להתרחץ ולאכול רק חסה וכרוב? נסה להסביר להם שמהודו, בניגוד לישיבות חב"ד, הילדים עוד יכולים לחזור בשלום ומייד יסתבר לך שאתה נגוע בשנאה עצמית ואולי אפילו באנטישמיות של ממש וטוב תעשה אם גם אתה תחזור קצת למסורת אבותיך. רוב ההורים, כך מתברר, אינם מבינים את ההבדל בין דת לכת ואינם מודעים לסכנות האורבות מאחורי דלתות הישיבה. כשהם מגלים את טעותם זה לרוב כבר מאוחר מידי.
הבריות אוהבות להתפס למילים ולהאמין בסיסמאות וקשה להם להעלות על דעתם שישנם אנשים שמעניקים משמעויות שונות לחלוטין למושגים שאמורים להיות ברורים ומובנים לכל. לשם משל, תנועת חב"ד מתיימרת ללמד 'יהדות' אבל בפועל היא מלמדת 'חב"דיות', דת חדשה הבנויה על פולחן אישיות, מאבק בקדמה ודבקות חסרת פשרות בדעות שהעולם המודרני זנח כבר לפני מאות בשנים. חב"ד מדברת על 'אהבה' אך בפועל היא נוטפת שנאה כלפי כל מי שאינו חושב כמוה: משכילים, ליבראלים, הומניסטים, גויים, ערבים ובעיקר אלו שהם מכנים בשם 'שמאלנים'. היא מטיפה ל'קרוב לבבות' אך הכוונה היא לפרוק משפחות והרחקת הצעירים מהשפעתם המזיקה של הוריהם.
כמו כל כת שמנסה ללכוד נשמות רכות ומבולבלות, גם כת חב"ד חייבת לדכא את הגיונו של המצטרף החדש לפני שהיא מתחילה לשטוף את מוחו להטמיע בו את מסריה. היא חייבת לעבוד במחשכים ואסור לה לפרסם את תורתה בפרהסיה, במקום בו עלולים לקום אנשים ברי דעת שיסתמו את פיותיהם של המטיפים הבורים. כל מי שעדיין מסוגל לחשוב בכוחות עצמו, ועל אחת כמה וכמה כל מי שכבר הספיק לרכוש מעט השכלה, לעולם לא יבזבז את זמנו על רצף ההבלים שהמיסיונרים של הכת ינסו למכור לו ולכן ציידי הנפשות הללו תמיד ישאפו לנתק את טרפם מסביבתו הטבעית, למשכו לתוככי הישיבה שלהם, להשכיח ממנו את כל מחשבותיו העצמיות ולהטמיע בו טיפין טיפין את החב"דיות הקיצונית שהם מכנים בשם 'יהדות'.
תנועת חב"ד כולה בנויה על הערצה עיוורת לרבי מליובאוויטש, אדם שנפטר כבר בשנת 1994 ומי שהחסידים למדו להקביל עם משה רבנו ולהחשיב כגדול הדור שמעולם לא טעה וכצדיק ענק שהציל רבבות אנשים. אדם אמרנו? האם 'המלך המשיח' שעתיד למשול על עם ישראל יכול להיות סתם בן תמותה? בשר ודם אינו יכול לעלות על כס המלוכה לאחר שהוא כבר מת ונקבר אבל כאן מדובר במקרה מיוחד: ייתכן שהרבי בכלל לא מת והציבור שהתאסף ליד קברו ראה רק חזיון ותו לא או שהרבי, בדומה לחנוך בן ירד[א], זכה להלקח לשמים ולהפוך למעין 'אדוני הקטן'[1]. מה מפריע לנו להניח שהרבי נלקח למרומים ושם, במחיצת האל, הוא ממתין להבשלת התנאים שיאפשרו לו לשוב לעולם התחתונים ולמלוך על כל הארץ? זאת אמנם אינה עמדתה הרשמית של חב"ד ואף חסיד עדיין אינו מצהיר על כך במפורש אבל בל נתפלא אם בבא היום יסתבר שהמשיח ז"ל מונה בינתיים לתפקיד סגנו הבכיר של האלוהים וקיבל לידיו את האחריות הבלעדית על הזרמת החסד והדין לדרי הארץ. לא תהיה לנו כל סיבה לתמוהה אם באותה הזדמנות נגלה גם שאזנו של הרבי כרויה רק לבקשותיהם של רבני חב"ד ורק הם מסוגלים לתווך בין המאמינים לבין אדונם ומלכם שיושב במרומים.
הרב גינזבורג, ראש ישיבת חב"ד ברמת אביב, שולח את אברכיו לצוד בני נוער שיסכימו להניח תפילין ולקרא הצהרה קצרה בה נאמר שהרבי מליובאוויטש הוא משיח צדקנו. נערים שמתפתים להשתתף בטכס הקצר זוכים לחיוך, מילה טובה והזמנה לבא לישיבה וללמוד קצת יותר על תורתו הנצחית של העם היהודי. כשהם יוצאים מהישיבה הם כבר יודעים לדקלם את תורתו של הרבי, ובכלל זה שהארץ נמצאת במרכז היקום והשמש סובבת סביבה, שהעולם נברא לפני פחות מששת אלפים שנה, שאלוהים ברא את המאובנים בתוך הסלעים ואת האור באמצע מעופו, שבני האדם וכל מיני החיים נבראו במתכונתם הנוכחית ואף לא אחד מהם התפתח בתהליכים אבולוציוניים ושכינים, תולעים ועכברים יכולים להתהוות מעצמם, ללא כל צורך ברבייה מינית.
את הדעות הללו ניתן למצוא גם בספריו של הרבי מליובאוויטש וכל המרפרף בהם יגלה עד מהרה שהרבי מאמין שלמדע האמפירי אין שום תוקף ואת האמת המוחלטת והיחידה ניתן למצוא רק בתנ"ך, בתלמוד, בכתבי הרמב"ם ומן הסתם גם בכתביו שלו עצמו[2]. מכך נגזרת בהכרח המסקנה שקיים איסור חמור וגם סכנה ללמוד במכללות, באוניברסיטאות וכיוצא בהן, או כדברי הרבי:
הלימוד באוניברסיטאות בארץ הקודש ת"ו – מסוכן ביותר: א) הרוח והאוירה שם. ב) מעורב בחורים ובחורות. ג) דוחה את ענין הנשואין לכמה וכמה שנים. ד) עושה תהום מפרידה בין הלומדים שם להוריהם ולחכמי העדה וכו'. ה) מחדיר בלומדים את השיטה שהחוכמה האמיתית נמצאת אצל הגויים, ועל היהודים להתאמץ להיות כמותם ולחדול להיות בטלנים, וכל שהוא גויי יותר – הוא אדם משכיל יותר ומושלם יותר וכו'. ומה שאין אומרים כל זאת בגלוי ממש, כי אם ברמז קצת ובעקיפין על-ידי כל ההתנהגות שם (שמכריחה את המסקנה הנ"ל – וכמוכח מהתוצאות הנראות במוחש) מגדיל את הסכנה כמה וכמה פעמים ככה. ובפרט שבין המסבירים כל זאת בעקיפין – ישנם כאלו שבחייהם הפרטיים הם שומרי תורה ומצוות, ומגלים פני בתורה שלא כהלכה וכו'. ומביאים ראיות מן ... התורה על זה וכו'.[3]
|
בשיחה שניהלתי עם הרב גינזבורג הסתבר לי שגם מבחינתו כל ההצהרות של התנ"ך, התלמוד, הרמב"ם והרבי מליובאוויטש הם בחזקת 'תורה' ולכן אם המקורות הללו טוענים שהארץ שוכנת במרכז היקום, שכינים ועכברים יכולים להיווצר באופן ספונטני, ללא צורך בהפריה מינית, ושכל המינים נבראו באותו שבוע לפני פחות מששת אלפים שנה אין לנו ברירה אלא להתעלם מכל דבריהם של המדענים ולאמץ את כל הקביעות הללו כאמת מוחלטת.
האם ההורים ששולחים את ילדיהם ללוע הארי מכירים את תורתו של הרב גינזבורג? האם כל האוהדים, התומכים, המשבחים ומליצי היושר שהרב גינזבורג מצליח לגייס למטרותיו מכירים את דעותיו האמיתיות ומודעים לרצונו לטפח ולפתח כת קטנה וקיצונית שמתרכזת בפולחן אישיות, שנאת המדע ודחית הקדמה? המשיחיות החב"דית נדחתה על ידי רוב היהדות החרדית[ב] ואפילו בתוך חב"ד עצמה הוא מייצג מיעוט קטן וקיצוני[ג] ובכל זאת אנו מוצאים לא מעט אנשי שם: שרים, חברי כנסת, אנשי הון, עורכי דין, בדרנים ועיתונאים שתורמים לו את ממונם, זמנם ושמם הטוב. שיקום אחד מהם ויסביר לי מה הוא מבין מתורתו של הרב גינזבורג ואם הוא באמת מוכן לגבות את עמדותיו הקיצוניות. אם הוא מבין ומקבל את דרכו של הרב גינזבורג אין כל סיבה שלא ימשיך להזדהות ולתרום למפעלו החשוב של הרב אבל אם הספק מנקר בליבו טוב יעשה אם יחשוב קצת לפני שהוא תורם את כובד משקלו לאדם שנכנס לשכונה לא לו במטרה לגייס חיילים נוספים לכת שכבר התרחקה מרחק ניכר מהיהדות המסורתית בדרכה להפוך לדת שונה ונפרדת.
לאור כל זאת יש לציבור בכלל ולהורים בפרט זכות לדעת מה בדיוק הרב גינזבורג מלמד את ילדיהם בין כתלי ישיבתו ואיזה מין ילד ייצא לבסוף משעריה. זאת אינה רק זכות, זאת גם חובה! אף הורה לא ישלח את ילדו לשחק בכביש הסואן אבל רבים אינם חוששים לשלוח את בניהם למלתעותיה של סכנה הרבה יותר גדולה, סכנת ההצטרפות לכת קיצונית שתמנע מילדיהם את הסיכוי לעמוד על שתי רגליהם, תאסור עליהם לתרום לבטחון, לחברה ולכלכלה ותכפה עליהם את הקנאות החשוכה שתרחיק אותם מהקדמה ותשניא עליהם את ההשכלה.
במכתבי לרב יוסף גינזבורג, ראש ישיבת חב"ד ברמת אביב, הוא התבקש להופיע בפני הציבור ולהסביר את גישת חב"ד למדע ולהשכלה. בכדי להמתיק את הגלולה הבטחתי לא לגלוש לתורות מדעיות שהוא אינו מקבל ולבסס את הדיון רק על התנ"ך, התלמוד, המדרשים, כתבי הרמב"ם וכתבי הרבי מליובאוויטש. בנוסף הצעתי לו לצרף לדיון כל בר סמכא שרק ירצה, הן מהתחום המדעי והן מהתחום התורני והבטחתי לו שאני אבוא בגפי ולא אביא עימי אף מומחה נוסף. כיוון שהיוזמה באה מצידי התחייבתי גם לממן בעצמי את האירוע ולדאוג לכל הסידורים הטכניים. כל שנדרש ממנו היה רק להביע את הסכמתו ולסכם עימי על התאריך, האולם, כללי הדיון וזהות המנחה. הרב גינזבורג ביקש להמיר את הדיון הפומבי בדיון אינטרנטי. אני הסכמתי. מאז אני ממתין לתרגיל ההתחמקות הבא.
אם אתם חושבים שטעיתי, עיוותי, השמטתי, סילפתי, שכחתי, הולכתי שולל, לא הבנתי או לא הצגתי תמונה מלאה תוכלו לנצל את מנגנון התגובות בכדי להעיר על המאמר, להפנות את תשומת לב הקוראים לטעויותיי ולהוסיף כל מידע שנראה לכם חשוב או רלוונטי. אינכם צריכים להירשם מראש ואינכם צריכים אפילו להזדהות בשמכם האמיתי. עם זאת, אודה לכם אם את ההשמצות האישיות תפנו לדף הנקרא 'תגובות כלליות', אליו תוכלו להגיע באמצעות המשבצת הירוקה הנקראת 'הפניות' שנמצאת בשמאלו של דף הבית.
דעותיכם חשובות לי אז אנא הגיבו למאמר ודרגו אותו. בנוסף, אשמח אם תצביעו בסקר שבדף הבית. אני חושב שצריך להפיץ ברבים את בשורת הספקנות ולכן אם המאמר מצא חן בעיניכם אנא שתפו אותו עם חבריכם ברשת החברתית אליה אתם משתייכים. לנוחיותכם, תמצאו בסוף המאמר כפתורי שיתוף שיקשרו אתכם באופן אוטומטי לכל רשת חברתית שרק תרצו.
|
עליו נאמר 'וַיִּתְהַלֵּךְ חֲנוֹךְ אֶת הָאֱלֹהִים' (בראשית ה:כב) והרבנים הסיקו מכך שהוא לא מת והאל לקחו אליו להמשיך את חייו בשמים.
ראה המאמר 'התכתבות עם חרדי עויין'
ראה המאמר 'התכתבות עם חסיד המשמיץ'
פרקי היכלות רבתי פרק לא אות ג, מדרש כתפוח בעצי היער אות ב, מדרש אותיות רבי עקיבא השלם - אות א וכדומה
הרב יוסף גינזבורג ופרופסור ירמיהו ברנובר עורכים, מה רבו מעשיך ה' – המדע והטכנולוגיה של הרבי מליובאוויטש ר' מנחה מנדל שניאורסאהן, הוצאת שמיר, 2000, עמודים 397-398. (עורך הספר, הרב יוסף גינזבורג, אינו אותו רב יוסף גינזבורג שעומד בראש ישיבת חב"ד ברמת אביב).
(מתוך מענה בקשר לקליטת צעירים עולים [כנראה מגרוזיה או מבוכרה], מצילום כתב יד שנדפס בכפר חב"ד י"ג חשוון תשנ"ח, גליון 783, עמ' 11), צוטט בספרם של הרב יוסף גינזבורג והפרופסור ירמיה בסרנובר, "מה רבו מעשיך ה – המדע והטכנולוגיה במשנתו של ר' מנחם מנדל שניאורסאהן", הוצאת שמיר, 200, עמוד 299.